Лекари алармират, че се увеличават хората с кървене от стомаха

...
Лекари алармират, че се увеличават хората с кървене от стомаха
Коментари Харесай

Увеличават се пациентите с тежки стомашни проблеми заради безконтролен прием на лекарства за COVID

Лекари сигнализират, че се усилват хората с кървене от стомаха поради безотговорен банкет на лекарства за лекуване на COVID-19. Расте броят и на пациентите, които развиват другояче рядко срещана у нас чревна зараза, поради смесването на доста антибиотици. В гастроентерологията на столичната болница " Царица Йоанна-ИСУЛ " одобряват по няколко души дневно с кървене от стомаха и червата, написа Българска национална телевизия.

" Кървенета, които са провокирани от лекарства, известни измежду народа като разреждащи кръвта, станаха доста по-чести и доста по-тежки ", сподели доктор Николай Колев пред Българска национална телевизия.

" Само в случай че имаме изрично рисков фактор, който е предишно кървене или нещо което е в ущърб на пациента, тогава не прибавяме. Самото включване на антикоаголант към този момент е причина и рисков фактор за кървене ", сподели Петър Калайджиев - шеф на Коронавирус поделение в болничното заведение.

Рискът може да се ограничи, в случай че прецизно се съблюдават предписанията на лекарите. Когато се взимат антикоаголанти, антиагреганти - да се взимат паралелно с такива, които понижават стомашната киселинност, да се вземат за оптимално къс интервал от време, сподели още доктор Колев.

Кървенето от стомаха е животозастрашаващо. Много хора обаче избират да се самолекуват. Това води до доста по-неправилно лекуване с нормално доста по-продължителен интервал от нужния с неоптимални лекарства.

" Аспиринът има функционалност, която е друга от тази на антикоиагулантите. Самолекуването с апсирин не води до нищо положително. Напротив води тъкмо до това поделение ", споделя доктор Калайджиев.

Заради смесването на доста антибиотици при лекуването на COVID-19 гастроентеролозите все по-често се натъкват на зараза на дебелото черво, която преди пандемията се срещала рядко у нас.

" За страдание не рядко тъкмо това е повода за съдбовния завършек на един тежко повреден пациент с Ковид. Ние имаме такива случаи ", сподели проф. Пламен Пенчев, завеждащ I поделение Клиника по гастроентеролгиия. Заболяването е познато измежду медиците, като псевдомембранозен колит. Лечимо е, в случай че бъде намерено в точния момент.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР