Лекар от болница в Ухан, която е била една от

...
Лекар от болница в Ухан, която е била една от
Коментари Харесай

Медик от Ухан: Китайските власти не позволиха да съобщя за COVID-19

Лекар от болница в Ухан, която е била една от най-натоварените при започване на епидемията в Китай, съобщи, че управляващите в страната не са разрешили да предизвести света за ковид. Според медика той и сътрудниците му са знаели, че вирусът е извънредно инфектиран още при започване на януари предходната година – седмици преди този момент да се каже публично, написа „ Гардиън “, цитирайки нов документален филм на Би Би Си.

Твърденията на лекаря са още един щрих към международните съмнения, че Пекин е скрил сериозността на болестта след появяването на новия ковид.

Централната болница на Ухан се намира единствено на няколко километра от пазара, на който се допуска, че новият ковид се е появил за първи път. Именно там отивали първите пациенти с новото заболяване след появяването му през декември 2019 година Повече от 200 чиновници в болничното заведение се разболели, като някои от тях умряли, в това число първият доктор, предизвестил за бързото разпространяване на болестта – доктор Ли Уенлианг.

Служителят в болничното заведение, чието име не се споделя в документалния филм на Би Би Си, споделя, че цялото поделение по дихателни болести било цялостно до 10 януари.

„ Това нещо беше отвън надзор, започнахме да се паникьосваме “, споделя той.

Болничното управление, обаче, забранило на чиновниците да приказват с който и да било за новата болест. Било им неразрешено също да носят маски.

„ Всички знаеха, че това се предава от човек на човек. Дори простак би го схванал. Тогава за какво да не споделяме нищо? Всички бяхме доста комплицирани и ядосани “, споделя мъжът.

В рамките на седмици през болничното заведение минали хиляди подозрителни случаи, само че лекарите нямали по какъв начин да тестват и потвърдят диагнозата. Едва 41 случаи били публично докладвани по това време.

Според предходни отчети китайското държавно управление е знаело за вероятността този вирус да е с пандемичен капацитет най-малко шест дни преди да предизвести локалното население. Пекин оповестява, че болестта се предава от човек на човек чак на 20 януари. Властите са упреквани също, че дълго време не желали да разгласяват данните за генома на вируса, до момента в който проф. Жанг Йонгзен не ги разгласил срещу заповедите.

Когато на Ухан била наложена строгата карантина на 23 януари, през Централната болница минавали 2500 случая на ден, споделя докторът.

„ Имаше пациенти, които нямаше потребност да умират. Нямаше какво да създадем, ресурсите ни бяха малко по това време. Смятам, че историята би трябвало да се помни. Трябва да научим уроците си, с цел да не се случи това още веднъж “, споделя той.

И СЗО не са чисти

От документалния филм на Би Би Си излиза наяве също, че Световната здравна организация не е реагирала вярно на опасността. Докато СЗО твърдо заставала до Китай в изказванията, че няма данни за предаване на болестта от човек на човек, локални специалисти говорели друго.

Изтекли аудиозаписи от СЗО, с които са се снабдили и Би Би Си, и „ Асошиейтед прес “, разкриват, че високопоставени чиновници на здравната организация непрекъснато обсъждали приликите с вируса на SARS.

„ Ако единствено кажем, че няма предаване от човек на човек, това няма да е задоволително. Трябва да забележим данните, би трябвало да можем сами да преценим въз основата на географското разпространяване на вируса “, споделя на записите Майкъл Райън от СЗО още през януари.

В момента китайските управляващи се борят с най-тежката зараза от ковид от началото на пандемията през 2020 година В Китай се намира и специфична комисия от СЗО, която би трябвало да откри по какъв начин са работили локалните здравни управляващи директно след появяването на вируса и по какъв начин е зародил.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР