Лек спад в приходите от електронни винетки и тол такси

...
Лек спад в приходите от електронни винетки и тол такси
Коментари Харесай

МРРБ: Приходите от винетки и тол такси с лек спад през първото тримесечие 2022 г.

Лек спад в приходите от електронни винетки и тол такси за първото тримесечие на годината по отношение на същия интервал на 2021 година регистрира Националното тол ръководство. Данните бяха показани по време на втората среща на работната група с представителите на Министерството на районното развиване и благоустройството и на превозвачите.

От началото на януари до края на март на тази година от винетки и от тол такси са събрани съвсем 133 млн. лева За първите три месеца на предходната година сумата е 137 млн. лева Постъпленията от е-винетки са 94 млн. лева, при над 101 млн. лева за миналата година. Известно покачване на приходите има от тол таксите. За първото тримесечие са събрани 38,8 млн. лева от транспортираните средства над 3,5 тона. През същия интервал на 2021 година постъпленията са били близо 36 млн. лева Най-много от приходите от тол такси – над 37 млн. лева т.г. са от колите над 12 тона. Автобусите са заплатили тол такси в размер на 332 хиляди лева Данните са от построените 300 камери и контролни точки на тол системата по републиканската пътна мрежа. 42% от тях засичат трафика по второкласните пътища.

В рамките на съвещанието бе показан и разбор за структурата на изминатото разстояние (до 3000 км, 3000 – 5000 км, 5000 – 7000 км и над 7000 км месечно) по категории коли. Данните за април 2022 година сочат, че всеобщо товарните транспортни средства минават до 3000 км в страната. Между 81% и 91% от пътните транспортни средства над 12 тона с пет и повече оси от всички еко категории изминават в страната този пробег, а единствено сред 1 и 4% минават над 5000 км. Подобна е статистиката и за камионите над 12 тона с 4 оси, както и при рейсовете. Т.е. данните демонстрират, че не би имало резултат, в случай че се вкара отстъпка от 50% на тол таксата за превозвачите, изминаващи над 5000 км, каквото предложение направи транспортният отрасъл.

По отношение на предлагането на превозвачите задграничните коли, които минават директно през България, да заплащат по-високи ставки по платената пътна мрежа, специалистите на Министерство на регионалното развитие бяха безапелационни, че в страните от Европейски Съюз не съществуват такава процедура. Наличието на обособени цени или условия единствено за директно преминаващи камиони би довело и до наказания за страната ни, защото тол таксите не могат да дискриминират директно или индиректно, на основата на националността на превозвача или произхода на транспортното средство. Искането за включване на част от третокласната пътна мрежа в обсега на тол системата, за да се прокара интернационален директен кулоар, пък ще изисква добави вложения за пазаруване на съоръжения и рамки за камери.

По предпочитание на превозвачите на идната работна среща ще бъдат показани спомагателни трафик данни и разбори. От страна на сектора ще бъдат направени оферти с съответни пътни сектори от второкласната пътна мрежа, които се употребяват като транспортни коридори до граничните пунктове.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР