Легион от руснаци се бие на страната на Украйна: Мотивацията

...
Легион от руснаци се бие на страната на Украйна: Мотивацията
Коментари Харесай

Легион от руснаци се бие на страната на Украйна

Легион от руснаци се бие на страната на Украйна: Мотивацията им е разнородна, само че задачата е една: Владимир Путин да бъде свален от власт. Стотици руснаци се бият в доброволческия легион " Свобода за Русия " под украинско командване против войската на Кремъл. Това е и политически знак. Колко са и къде са дислоцирани, е загадка. Който желае да се причисли към легиона, минава наложително през детектор на лъжата, написа " Сега ".

" Не съм изменник. Аз съм същински съветски родолюбец ", споделя представителят на легиона, който се показва с кодовото име Цезар. Той драговолно развежда публицистите измежду руините на православен манастир в Долина, област, назад завладяна от окупаторите. Разрушеният купол, унищожените икони са съвършен фон да се покаже на света " какво полезности има Путин ", споделя мъжът със стоманено сините очи. 

Той сортира деликатно думите - от време на време на съветски, от време на време на британски. " Не водя война против родината си, водя война против режима на Путин, против тиранията ", споделя Цезар. В легиона водят война " няколко стотин " руснаци, които са минали двумесечно образование в Донбас от месец май насам. 

Легионът е част от доброволческия корпус на украинската войска. Емблемата му е сгънат пестник, над който написа " Свобода " и " Русия ". Доброволците от месеци вземат участие в горещите сражения за Бахмут. Те са в артилерията под украинско командване. 

" Това са стимулирани и професионални бойци, които извършват съвършено дилемите си ", споделя украински офицер, който избира да остане неизвестен. Преди да бъдат признати в легиона, минават през проучвателни диалози и детектор на лъжата, с цел да се избегне опцията от вражеско навлизане. Легионът има профили в обществените мрежи и разгласява главно пропагандни видеоматериали, които се радват на хиляди почитатели. 

Според военния специалист Олег Жданов легионът има и политическо значение. " Добре е за Украйна да покаже, че и руснаци поддържат демокрацията и свободата и водят война на вярната страна ", споделя той. А във боен смисъл съветските бойци нямат решаващо значение, тъй като не са толкоз доста. 

Мотивацията на бойците е най-различна. За Тихий, служащ в индустриалния град Толиати - на 800 км югоизточно от Москва, тя е по-скоро от персонален, а не толкоз от политически темперамент: жена му, с която се среща в Русия, е украинка. " Тя не би се съгласила да останем в Русия ", споделя 40-годишният татко на 2 деца, който по време на съветското нахлуване през февруари е бил със фамилията си на посетители в Киев. Семейството не се завръща в Русия. Вместо Тихий постъпва в легиона. Прекъснал е контактите с съветските си другари. Те седят по диваните си в Русия и повтарят: " Ще освободим Русия ", цитира ги Тихий. Той счита съветските бойци за врагове. Не поддържа връзки и с роднините си в Русия, които не споделят избора му. 

За разлика от него Цезар има политически претекст. Доскорошният психотерапевт от Санкт Петербург се дефинира като десен националист и е уверен, че ръководството на Путин може да премахното единствено със мощ. " Моите сънародници не желаят нищо да чуват и да виждат ", споделя Цезар и възкликва прочувствено: " Русия умира. Идете в селата - цялостно е с пияни, надрусани и нарушители. Това е резултатът от 20-годишното ръководство на Путин. " Руската инвазия в Украйна на 24 февруари е повода Цезар, брачната половинка му и четирите им деца да се преселят в Киев. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР