Легендите от ФСБ навършиха 45 години на сцена. В предаването

...
Легендите от ФСБ навършиха 45 години на сцена. В предаването
Коментари Харесай

ФСБ - 45 г. на сцената: Вижте неразказани и лични техни истории


Легендите от ФСБ навършиха 45 години на сцена. В предаването COOLt създателите на групата описаха доста персонални и неразказвани до момента истории от живота на бандата.

Формация студио Балкантон, или ФСБ, са единствената българска група, притежател на „ Грами “. Те трансформират българската музика с съвременен за времето си тон.



Създават се към новото студио в единствената тогава българска музикална компания –„ Балкантон “. Доверие им гласоподават Александър Йосифов, шеф на компанията, както и Константин Драгнев, музикален шеф.

„ Поканих ги, тъй като бях нещо като щатен аранжор на шефа на „ Балкантон “ - композиторът Александър Йосифов. И тогава аз поканих моите състуденти, сътрудници от Консерваторията, с които знам, че нещата могат да се случат и им споделих: елате да вършим записи на нова техника. Разбира се, това беше фантазията на всички ни “, описа Румен Бояджиев от ФСБ.



В началото групата е трио - Румен Бояджиев, Константин Цеков и Александър Бахаров.

„ Относно първите ни два албума, които са емблематични за нас, ние не бяхме разпознаваеми за обществото изобщо. Никой не знаеше нашите физиономии. И отивам един ден на „ Славейков “, имаше музикален магазин, с цел да си купя метроном и чувам диалог сред двама младежи. Студенти май бяха, на моя възраст. И единият сподели: " Виж я тази плоча гора, има една плоча, написа: " Нон стоп " и ФСБ ". И другият сподели: " Ми аз не знам какво е това " - Първият споделя: " Онзи ден си я купих, невероятна музика. Съветвам те да си я купиш. Не ги знам кои са тези, само че това е нещо ужасно. " Аз заставам до тях, те не ме познават естествено, купих си метронома и си излязох “, описа Константин Цеков.



Ние можеше и да не станем ФСБ група. Рискът беше доста огромен от страна на „ Балкантон “. Такава непопулярна музика, каквато е прогресив рокът, безусловно неразбираема за доста от хората. Руснаците поръчаха 40-50 хиляди бройки и ние се прегръщахме в коридора, тъй като това в действителност ни избави “, сподели Румен Бояджиев.

По-късно към групата се причислява и барабанистът Петър Славов. Той споделя, че група, която не свири онлайн, не е група. Така се стига до първия исторически концерт на ФСБ в Студентския дом на площад „ Народно заседание “ в София.



„ В момента, в който осъзнахме, че можем да вършим нещо свое, то потегли лавинообразно и виждахме от ден на ден и повече, че имаме благоприятни условия да го вършим “, добавя Константин Цеков.

До края на 70-те работят с посетител музиканти, до момента в който Александър Бахаров не кани младия цигулар Иван Лечев да запише соло за песента " Хотел Калифорния " на Eagles.



„ Докато доста други хора си купиха коли и жилища, ние спестихме тези средства, с които си купихме музикални принадлежности. И не „ Балкантон “, а ние донесохме в „ Балкантон “ новите си принадлежности, с които всички артисти и певици в естрадата и поп музиката се употребиха “, описа още Румен Бояджиев.

ФСБ се отличават и по непознатия за времето си метод на работа. Те са и първите български актьори, изнесли концерт на стадион. Годината е 1984-та, а мястото стадион " Академик ". Басист е Ивайло Крайчовски.

След 45 години на сцената за ФСБ най-ценна остава свободата.



„ И постоянно се сещам за един израз на Джони Пенков, който споделяше: " Страхотно благополучен съм, че цялостен живот съм правил това, което одобрявам и понякога са ми плащали. " Така че същото се отнася и за нас “, споделя Константин Цеков.

„ За всяко нещо, което правиш, ти би трябвало да бъдеш безусловно свободен. Ако не си свободен, се съобразяваш с хиляди неща и това става макет. Прототип на това, което си мислиш, че би трябвало да направиш, а не това, което можеш “, споделя Румен Бояджиев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР