Легендите - онези умело разказани интригуващи истории, които те вдъхновяват

...
Легендите - онези умело разказани интригуващи истории, които те вдъхновяват
Коментари Харесай

Осмият император

Легендите - тези ловко разказани завладяващи истории, които те въодушевяват и карат да се чувстваш добре. Осъзнаваш, че евентуално са в случай че не напълно плод на нечие богато въображение, то най-малко мощно пресилени. И въпреки всичко са толкоз красиви, че ги слушаш в унес.

Рим, Вечният град... Който в миналото е представлявал империя, пази безчет митове. Една от тях е за честност и чест, следващата. Различава я това, че е същинска, жива и си има име - Франческо Тоти. Днес той чества рожден ден - 46-и.

" Ил Капитано " е седмо потомство римлянин. Израства в Порта Метрония, където съвсем всички са последователи на " Рома ", включителни и родителите му Лоренцо и Фиорела.

Прохожда на 9 месеца, а на 4 годинки към този момент подритва футболната топка със забележителна лекост. Времето минава и силата на удара му се усилва, в което се убеждават съседите. Фамилия Тоти постоянно чува репликата: " Дано от това момче в действителност стане състезател ".



На една фамилна почивка 5-годишният Франческо не откъсва очи от играещите футбол на плажа по-големи деца. Баща му ги моли да включат мъника в мача. Голяма неточност, тъй като в идващите минути дребният Тоти владее топката непрестанно, никой не може да му я отнеме.

Майка му Фиорела обаче има по-важна роля за кариерата на Франческо. Съпровожда го на всяка негова подготовка във " Фортитудо ", " Смит Трастевере ", по-късно и в " Лодиджиани ".

" Мама знаеше какво прави. Тя ми е пособия ужасно доста в кариерата ми. Онези дни бяха сложни и за нея. Возеше ме на тренировки. Чакаше ме пред оградата, от време на време по два-три, четири часа. Седеше там, без значение дали е студено или топло, дали вали или е слънчево... Заради моята фантазия седеше. "

" Мислех единствено за футбол, само че в учебно заведение внимавах и се стараех. Поддържах порядъчен триумф, с цел да не я нервирам ", признава Тоти.

Талантливото момче от " Лодиджиани " бързо попада в полезрението на огромните тимове в Италия. През 1987 година на посетители на Фиорела пристигнали представители на... Лацио. Те ѝ обяснили, че Тоти им е обещан от " Лодиджиани " и се нуждаят единствено от нейното единодушието.

" Не, няма да върви в Лацио. Ние сме порядъчно римско семейство, няма по какъв начин... ", отсякла Фиорела.

Впоследствие гневът ѝ се стоварил върха треньорите в школата на Рома, които " проспали " готвения трансфер. В последна сметка Франческо облякъл екипа на " римските вълци ". Там той постоянно играел с по-големите, като един път даже влязал непозволено при 15-годишните - две групи над своята.

На млади години Тоти мечтае един ден да стане легенда на клуба, а халфът Джузепе Джанини е неговият кумир. Последният носи прякора Принца на Рим и има 318 мача и 49 попадения за " джалоросите ".

През 1993 година 16-годишният Тоти бележи два гола за U20 против " Асколи ", само че е заменен на полувремето. Обяснението: треньорът на първия тим Вуядин Бошков има съществени кадрови проблеми преди турнирния мач с " Бреша " и желае Тоти в групата за дуела.

Франческо влиза в игра в края на въпросната среща, при резултат 2:0 за Рома, заменяйки голмайстора на отбора Руджерио Рицители. Датата на формалния му дебют е 28 март.

За Тоти следва година и половина под управлението на Карло Мацоне. Опитният пълководец рядко оставя Франческо да запише цялостни 90 минути, с цел да не се измори или... възгордее.



Резултатите на " вълците " обаче са незадоволителни и Карлос Бианки сменя Мацоне. Престоят на аржентинеца в " Рома " е същински призрачен сън за Тоти. Бианки ненавижда локалните и дели състава на " римляни " и " други ". Първите, в това число и Тоти, са най-вече запаси. Треньорът ненавижда младата вяра, пробва се да му отнеме фланелката с №10, а най-после слага ултиматум на управлението " Или аз, или Тоти ". Уволнен е в същия ден.

Начело на " джалоросите " застава върлият пушач Зденек Земан, към който постоянно има гъст облак пушек. Въпреки това чешкият експерт съумява да види класата на Тоти. Талантът е върнат в първия тим, още веднъж получава обичаната си 10-ка, а година по-късно сбъдва и една от огромните си фантазии - поставя капитанската лента.

" Решението не беше мое. Това бе волята на съотборниците му. Проведохме гласоподаване, което беше извоювано от опитния Алдаир. Но той се отхвърли от лентата, а останалите показаха Тоти. Франческо е спокоен, не се кара, не покачва звук, само че заприказва ли - всички слушат. Перфектният водач на Рома, връща се обратно във времето Земан.

И по този начин Тоти пристяга ластика, държащ дългата му коса зад челото, вади фланелката отвън гащетата и прилежно поставя наопаки капитанската лента. Като Джанини. В идващите близо две десетилетия обаче " Ил Капитано " задминава своя кумир.

През сезон 2000/01 новият Принц на Рим извежда Рома до едвам третото Скудето в клубната история. Титлата е подпечатана в последния кръг с триумф с 3:1 над Парма, а Тоти открива резултата на " Олимпико ". Онзи тим на " джалоросите " е цялостен с величия - Кафу, Алдаир, Кандела, Томази, Батистута и така нататък Наставник пък е Фабио Капело.

Триумфът може да се съпоставя единствено със завоюваната международна купа през 2006 година Тогава " Скуадрата " печели Мондиала в Германия, макар че е покрай отпадане още на 1/8-финалите... от Австралия. Италианците, останали с 10 души, удържат нежната си преднина, обезпечена от капитана на Рома с гол от дузпа.

2007 година е най-силната на Тоти - 32 гола и 15 асистенции в 50 срещи, което му носи " Златната топка ". Сезонът обаче е белязан от тежкото проваляне с 1:7 против британския Манчестър Юнайтед в Шампионска лига.

" Преди години имаше даже един миг, в който мислех да напусна " Рома " поради " Реал " Мадрид. Когато един толкоз сполучлив тим, евентуално най-силният в света, те желае в състава си, започваш да си мислиш какво би било... Как би било другаде. Имах диалог с президента на " Рома ", който ми повлия. Но най-важният диалог бе със фамилията ми. Той още веднъж ми сподели защо става дума в живота. Домът е всичко ", написа Тоти в писмо към тифозите.



Навярно мама Фиорела още веднъж се е намесила и е поставила нещата в ред. Тоти не би си разрешил да я разочарова по никакъв метод.

Франческо остава, Рома обаче лека-полека потегля надолу, най-много поради влошеното финансово положение на клуба. Столичният гранд се отдалечава от борбите за титли, а Тоти носи тима на гърба си... най-малко до идването на власт на актуалните американски притежатели.

С новите средства " вълците " се върнаха в челото на Серия " А ", само че застаряващият Тоти имаше все по-малка роля. Въпреки че не получаваше задоволително игрово време капитанът нееднократно влезе като запаса и измъкна тима в сложни моменти.

До през днешния ден - денят, от които всички почитатели на " Рома " се опасяваха. Срещу " Дженоа " Принцът на Рим ще изиграе последния си мач с екипа на обичания тим. Билетите за дуела бяха изкупени за по-малко от 24 часа. А " Олимпико " не е бил цялостен от години...

Тифозите се готвят за прочувствено прощаване със своя кумир. " Ил Капитано " получи стотици хиляди благодарствени известия, колажи и видеа.

След 25 години честност, 618 мача и 250 гола, Тоти го заслужавa. Той се трансформира в призрачен сън за кръвния зложелател Лацио, разписвайки се общо 11 пъти във вратата на " орлите " - връх за Дерби Делла Капитале. Втори е във безконечната голмайсторска листа на Серия " А ", на 24 попадения от водача Силвио Пиола. Освен всичко друго, на 38 години, Франческо стана най-възрастният състезател с гол в Шампионската лига.

Завършва кариерата си с едвам пет трофея, само че за този четвърт век Тоти не изневери на себе си и на своята Рома.

" Не бих заменил Скудетото от 2001 година даже за 10 с Юве или Милан, споделя Франческо.

Лъскавите трофеи и купи в спорта са скъпи. Дали обаче няма по-важни неща от тях? Например по какъв начин и с цената на какво са реализирани. След години никой няма да помни устремилите се към требъл с Юве предатели Пянич и Игуаин. Времето ще ги накаже със давност или в по-лошия случай - няма да го направи. А легендите? - Те се помнят!

" Надявам се да съм ви направил горди.



Може да се каже, че аз съм характерен римлянин, закостенял и даже отегчителен. Живях с родителите ми до деня, в който се сгодих за Илари, брачната половинка ми. Знам, че това, което най-вече ще ми липсва са тъкмо ежедневните неща - тренировките, диалозите в съблекалнята или на кафе със съотборниците.

Но може би, в случай че се върна като шеф в клуба един ден, всичко това ще имам още веднъж.

Хората ме питат - по какъв начин може да изкараш целия си живот в Рим?

Рим е фамилията, приятелите, хората, които обичам. Рим е море, планини, монументи.

Рим, това са римляните, несъмнено.

Рим е жълтото и аленото.

Рим за мен е светът.

Този клуб и този град са целият ми живот. Завинаги " - това е част от писмото, което Тоти написа до тифозите.

И просто статистика:

25 години кариера постоянно с една и съща фланелка - тази на Рома.

С 250 гола той е играчът, отбелязал най-вече голове за Рома в Серия А.

Той е единственият футболист, вкарвал гол в Серия А в 23 шампионата, освен това поредно.

Той е най-възрастният голмайстор в историята на Шампионската лига (38 години и 59 дни).

Той е играчът, отбелязал най-вече пъти по два гола на мач (46) в историята на Серия А.

Той е играчът, вкарал най-вече наказателни удари (71) в историята на Серия А.

Единственият състезател, който е достигал двуцифрен резултат с една и съща фланелка в 9 поредни шампионата и в общо 13 шампионата в историята на Серия А.

Той е играчът с най-вече изяви в публични мачове (786) в историята на Рома.

Той е играчът, отбелязал най-вече голове в публични мачове (307) в историята на Рома.

Той е играчът с най-вече мачове в Серия А (619) в историята на Рома.

Той е играчът с най-вече мачове (44), най-вече маркирани голове (11) и с най-вече победи в дербито на Рим (15).

Той е играчът, изиграл най-вече сезони като капитан на Рома (19).

334 гола и 233 асистенции в 889 мача в кариерата.

Шампион на Италия с Рома през 2001 година

Световен първенец с Италия през 2006 година

Носител на Златната обувка през 2007г.

Един от най-великите футболисти в историята на италианския футбол.

Осмият император на Рим.

Честит рожден ден, Франческо!
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР