Легендите и фолклорът от различни култури често съдържат странни и

...
Легендите и фолклорът от различни култури често съдържат странни и
Коментари Харесай

Пет от най-странните легенди от целия свят

Легендите и фолклорът от разнообразни култури постоянно съдържат странни и завладяващи истории, които се предават от генерации на генерации. Понякога това са страховити разкази, различен път шеговити приказки, само че постоянно ни карат да се замислим, дали има малко зрънце истина във всяка една от тях, тъй като другояче какъв е смисълът от тях?

Ето пет от несъмнено най-странните и даже бих споделила най-страховити митове от целия свят:
The Mothman – Човекът молец (Западна Вирджиния, САЩ):
The Mothman.
— Úlfhédinn / ᚢᛚᚠᚺᛖᛞᛁᚾᚾ (@OnurbRag)
Човекът молец е създание, за което се твърди, че се е появило в Пойнт Плезънт, Западна Вирджиния, през 60-те години на предишния век. Описанията на индивида молец варират, само че постоянно се разказва като огромно крилато създание със светещи червени очи. Свидетели настояват, че са го видели наоколо до изоставена фабрика за муниции, известна като " региона на TNT ". Легендата придобива популярност след трагичното сриване на Сребърния мост през 1967 година, което води до гибелта на 46 души. Някои считат, че появяването на индивида молец е предвестител на бедствието. Легендата за индивида молец е ентусиазъм за книги, филми и годишни фестивали в Пойнт Плезънт.
Чупакабра (Латинска Америка):
Чупакабра, което на испански се превежда като „ смучещ “, е именито творение, за което се твърди, че броди из елементи на Латинска Америка. Често се разказва като звяр, сходен на върколак, който ловува добитък, изключително кози и пилета, като изцежда кръвта им. Наблюдения на Чупакабра са докладвани в страни като Пуерто Рико, Мексико и Съединените щати, с разнообразни описания, вариращи от влечугоподобно създание до куче без косми. Въпреки многочислените проучвания, Чупакабра си остава мит и съществуването ѝ си остава недоказано.
The Drop Bear (Австралия):
Drop Bear е известна австралийска градска легенда, изключително измежду туристите. Твърди се, че това е огромно, месоядно и грубо торбесто животно, което се спуска от дървета върху нищо неподозиращи жертви, нормално туристи, които се разхождат из австралийските шубраци. Въпреки това, Drop Bear е напълно измислена и служи като хумористично предизвестие към туристите за заплахите от австралийската дива природа. Местните обичат да трансформират елементи от легендата и да описват приказки за страховитото творение.
The Jersey Devil (Ню Джърси, САЩ):
How Ben Franklin Helped Ignite the Jersey Devil Hysteria
— Wizhead (@wizheadpuzzle)
Легендата за Джърсийския демон се заражда в Пайн Баренс на Ню Джърси през 18 век. Според легендата жена на име Майка Лийдс родила тринадесетото си дете и го проклела, карайки бебето да се трансформира в чудовищно творение с копита, крила и глава, сходна на коза. Твърди се, че съществото, известно като Дявола от Джърси, тероризира района, причинявайки огромни вреди, издава доста странни звуци и основава много тревожни гледки. Легендата е надълбоко вкоренена във фолклора на Ню Джърси и продължава да пленява въображението както на локалните, по този начин и на туристите.
Бънип (Австралия):
Бънип е митично творение от австралийската аборигенска митология. Описанията на Бънип варират измежду другите локални групи, само че постоянно се изобразява като огромно, страховито творение, което живее в блата, реки и други водни ареали. Твърди се, че Бънуп има композиция от разнообразни скотски черти, като кучешко лице, плавници, конска опашка и способността да издава злокобни звуци. Легендата за Бънип е част от аборигенското описване на истории от епохи и отразява културното значение на земята и водните пътища в традициите на австралийските туземци.

Тези митове показват богатия подбор от фолклорни истории, митове и разкази от разнообразни култури по света. Докато някои от тях може да се коренят в исторически събития или естествени явления, други остават енигматични и не престават да пленяват въображението на хората, добавяйки към мистериозната прелест на разнообразното международно културно завещание.

Защо хората измислят митове?

Легендите и фолклорът са били неразделна част от човешката просвета през цялата човешка история. Хората основават и предават тези истории по разнообразни аргументи, отразяващи сложниата плетеница от човешки прекарвания, вярвания и страхове.

Преди появяването на актуалната просвета хората са употребявали митове, с цел да обяснят естествени явления, които не могат да схванат. Гръмотевични стихии, затъмнения, трусове и други мистериозни събития постоянно се приписват на дейностите на богове, духове или митични същества.

Легендите са от решаващо значение за оформянето и запазването на културната еднаквост. Те въплъщават полезностите, обичаите и вярванията на избрана общественост и постоянно се предават от едно потомство на последващо като метод за опазване на културното завещание. Легендите обезпечават чувство за последователност и връзка с предишното, подсилвайки споделените прекарвания на една общественост.

Много митове носят морални и етични уроци, които служат като насоки за вярно държание. Тези истории постоянно включват героични герои, като рицари, светци или митични фигури, чиито дейности илюстрират добродетели като храброст, добрина и неизменност. Чрез шерването на тези истории обществата се стремят да възпитат възприятие за морал и обществена отговорност у своите членове.

Някои митове се основават на исторически събития, само че с течение на времето те могат да бъдат украсени и преплетени с митични детайли. Тези митове оказват помощ да се резервира паметта за значими събития, владетели и борби, макар че точността на детайлите може да бъде затъмнена от приключването на времето и прибавянето на именити детайли.

Легендите постоянно отразяват страховете и несигурността на едно общество. Те могат да включват истории за чудовища, призраци или свръхестествени същества, които въплъщават паниките, с които хората се сблъскват в всекидневието си.

Легендите постоянно се задълбочават във метафизичен и екзистенциални въпроси, изследвайки човешкото положение и мистериите на живота и гибелта.

Като цяло легендите са изиграли жизненоважна роля в оформянето на човешката просвета и схващане. Дори и през днешния ден легендите не престават да пленяват въображението ни и да разкриват прозрения за груповия човешки опит.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР