Легенди за тракийски принцеси и хора, решили да живеят като

...
Легенди за тракийски принцеси и хора, решили да живеят като
Коментари Харесай

Еркюприя привлича туристи с мед и чудни гледки СНИМКИ

Легенди за тракийски принцеси и хора, решили да живеят като богове са единствено дребна част от митологията към Чудните мостове. Долината на укротената дребна река Еркюприя припомня за най-живите разкази на Николай Хайтов, където в дълбоки гори, под вековни дървета живеят велики българи, които сами са си господари и не се кланят на никоя царщина.

Една от хубостите на България - Чудните мостове, е единствено на два часа път пеш от родопското село Забърдо. От разклона за селото са десетина километра, а отбивката за мостовете е още 7.



Пътят е изящен, стеснен и много разрушен. А в почивните дни е цялостно с коли от другия завършек на страната.



По всяка канара край Еркюоприя тече вода

Разминаването по тесния асфалт е мъчно – колите би трябвало да отбиват и да си вършат път. От едната страна тече като поточе река Еркюприя. Водата й е събрана от скатовете на Голям Персенк.

Преди хилядолетия тази скромна река е издълбала в мраморния скат на планината феномена Чудните мостове.



Малкият мост, който се вижда от панорамната площадка на скалата над Големия мост.

По скатовете над пътя има нещо, което не може да се види другаде. От всяка канара тече вода, която натрупа карст по нея. Получават се пещерни формирания навън.

Лошият път, който води до една от най-големите български забележителности е дълъг и на място дупките би трябвало да се минават доста деликатно. Туристически рейс по него не може да мине.



Еркюприя е предпазена територия от категорията „ Природна забележителност “.

На паркинга, откъдето се слиза до чудното място, има десетки сергии за пчелен мед, мурсалски чай и родопски сувенири. Пътеките над скалите, от които се откриват панорамни гледки са добре обезопасени. Самите пътеки са с спонтанни стъпала в ерозиралия варовик.



Между двата мраморни моста речните крайбрежия към момента са покрити със дебели преспи сняг. Туристите, тръгнали към Големия мост предизвестяват идващите, че под него е студено и усойно, и е хубаво да си носят връхна дреха.



Много хора слизат чак до брега на река Еркюприя

Пътеката, която слиза под Големия мост е стръмна и не е за трудноподвижни хора. Парапетът в едната й част е изтръгнат от скалата.

Големият мост е знамение по всички критерии. Усещането, което гигантския свод основава е неповторимо. Много туристи слизат по тясна пътека чак долу до реката. Сводът под Големия мост евентуално е мястото, където се вършат най-вече селфита дневно у нас.

Скалите са изчистени от драсканици и подписи на предходни туристи. Преди години там бяха открити подписи и посвещения даже от редица известни българи. Сега тази форма на туристически варваризъм се преследва грубо - санкцията подпис под чудното естествено обучение е сред 500 и 5000 лв..



Едно от бунгалата на хижа Чудните мостове

Да спиш на метри от Еркюприя

Едноименната хижа работи и има всички условия за посрещане на туристи. Разполага с барбекю, обща кухня, санитарни възли и три спомагателни бунгала за спане.



Едно от тях е актуализирано и нощувката в него е най-скъпа – 25 лв.. Преспиването в хижата и в другите две бунгала коства 15 лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР