Легендата в маратонското плуване не даде шанс на 19-е си

...
Легендата в маратонското плуване не даде шанс на 19-е си
Коментари Харесай

Петър Стойчев триумфира на 1000 метра във водите на Северния ледовит океан

Легендата в маратонското плуване не даде късмет на 19-е си съперници от целия свят

Пореден огромен триумф записа легендата в маратонското плуванеПетър Стойчев, който завоюва надпреварата от календара на Световната федерация по ледено плуване във водите на Северния ледовит океан. В региона на остров Свалбард (Норвегия) българинът не даде късмет на 19-е си съперници от целия свят в дистанцията от 1000 метра и взе златния орден, осведоми Българска телеграфна агенция.

Много тежки бяха условия за Стойчев по време на цялото плуване, като температурата на въздуха беше минус 15 градуса, а на водата под 0. Заради сигурността на състезателите уредниците взеха решение конкуренцията да се организира в акваторията на локалното пристанище и разделиха дължината на трасето на 5 обиколки по 200 метра.

Българинът спря хронометрите на 14:25 минути, което единствено по себе си е връх за толкоз дълготрайно време в ледени води.

Веднага след финала Петър Стойчев развя българския трикольор под бурните овации на противниците си и представителите на Световната федерация.

"Това беше най-трудното ми плуване в такива условия. Толкова беше студено, че след края на надпреварата бях близо четири часа без сензитивност на пръстите и едвам говорех. Организацията от страна на Световната федерация по ледено плуване беше съвършена и това оказа помощ доста, както на мен, по този начин и на останалите съперници. Бяха се погрижили за всичко и не се позволиха случайности. Трябваше да плуваме в началото в права линия 1000 метра, само че поради размножителния интервал на доста животни под водата се трансформираха проектите и решението се взе поради сигурността на всички ни. На брега бяха готови специфични отоплени палатки за възобновяване и медицински екипи. Радвам се доста, че и тук на остров Свалбард записах победа и съм първия в света с две трофеи от Южния и Северния полюс по ледено плуване. Бях се подготвил с българското знаме и нямах самообладание да го развея пред всички на това отдалечено място за индивида. Щастлив съм, че съумях в тези тежки условия,но нито за момент не съм си и представял, че няма да се оправя. Напротив, влязох в ледените води пределно стимулиран и не мислех за студа. Знаех, че след това ще бъде също толкоз мъчно да се възстановя, само че аз съм българин и не се предавам. Като се завърна у нас ще опиша още детайлности, тъй като има доста забавни неща, които видях и претърпях през тези дни на Северния полюс ", сподели Петър Стойчев.

По време на награждаването шефът на Световната федерация по ледено плуване Рам Баркай (ЮАР) поздрави българина пред всички присъстващи състезатели и посетители.

"Възхищавам се на Петър Стойчев и неговата воля за победа. Той има непреклонен дух и е същинско наслаждение да го виждам по какъв начин плува в ледените води. Още на Антарктида се убедих в неговите безспорни качества като играч, а и като човек, тъй като е доста добър темперамент. Гордост е за мен и екипа от IISA да имаме в редиците си подобен огромен първенец като Стойчев. Целта ни като управление на Световната федерация по ледено плуване е да разтеглим географията на надпреварите и през идната година да достигнем до нови точки на планетата ", сподели Рам Баркай.

Петър Стойчев се завръща в България на 10 май, като до тогава ще вземе присъединяване в работни срещи на интернационалната федерация, които ще бъдат на територията на Норвегия.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР