Легендата на НБА Карим Абдул-Джабар разкри, че се е борил

...
Легендата на НБА Карим Абдул-Джабар разкри, че се е борил
Коментари Харесай

Легендата на НБА разкри, че е преборил рак на простатата и призова за прекратяване на системния расизъм в здравеопазването

Легендата на НБА Карим Абдул-Джабар разкри, че се е борил с рак на простатата, левкемия и е претърпял сърдечен байпас в предишното. Рекордьорът по маркирани точки в постоянния сезон на “Лигата на извънземните” (38 387) написа публикация за уеб страницата WebMD, озаглавена " Животът на чернокожите има значение”. Тя има за цел да осветли метода, по който чернокожите са изоставени от американската здравна систева. В нея той споделя, че славата му е осигурила здравна отбрана, която доста други чернокожи не са получили.

“Имах шанс, тъй като моята популярност ми донесе задоволителна финансова сигурност, с цел да получа отлична здравна помощ. А също и тъй като двамата ми синове работят в здравната система. Въпреки че чернокожите американци имат най-голяма потребност от медицински услуги, те в действителност получават най-ниското равнище. В момента те са в края на опашката за услуги, само че животът на чернокожите би трябвало да имат значение във всеки аспект на американското общество”, написа той.

73-годишният Абдул-Джабар акцентира голямото расово неравноправие във връзка с пандемията от ковид като част от казуса, защото при чернокожите смъртността е 3,6 пъти по-висока в сравнение с при белите. Освен това чернокожите са изложени на по-голям риск от сърдечни болести и рак.

По време на кариерата си Абдул-Джабар играе за два клуба - Милуоки и Лос Анджелис Лейкърс. Той е бил избиран за “Най-полезен играч” на НБА шест пъти, играл е в 19 Мача на звездите, 15 пъти е избиран в идеалния тим на Мача на звездите и 11 пъти в отбора на най-хубавите бранители в Лигата. Освен това той печели шампионата на НБА шест пъти и два пъти е определен за най-полезен състезател на финалите на НБА. През 1995 година влезе в Баскетболната зала на славата, а през 1996-а е разгласен за един от 50-те най-хубави играчи в историята на НБА.

Центърът също по този начин стана първият състезател в историята на НБА, който прекара 20 сезона в лигата. През 1968 година Абдул-Джабар отхвърля да се състезава за спечелилия златен орден американски олимпийски тим в символ на митинг против дискриминирането на чернокожите в неговата страна.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР