Легендата на националния отбор и ЦСКА Димитър Каров гостува в

...
Легендата на националния отбор и ЦСКА Димитър Каров гостува в
Коментари Харесай

Легендата на ЦСКА Димитър Каров: Възхитен съм от залата на Левски

Легендата на националния тим и ЦСКА Димитър Каров гостува в зала „ Левски София ” за следващия от серията семинари, с които волейболен клуб Левски София цели да развива общата просвета и личностните качества на състезателите. 

Каров сладкодумно описа на нашите волейболисти моменти от пребогатата си история като състезател и треньор и им даде потребни препоръки. Бившият разпределител подчертава на това, че в днешно време грешките като че ли се одобряват доста елементарно и обясни по какъв начин той и състезателите от неговото потомство са се чувствали, когато сгрешат.

Преди срещата с нашите волейболисти Димитър Каров, който през 2023-а ще навърши 80 година, прегледа зала „ Левски София ”, а по-късно бе общителен да даде изявление за youtube канала на клуба ни.

- Здравейте господин Каров, за нас е чест да посрещнем легенда от подобен сан във волейбола.

- Понеже за първи път пристигам във вашата зала, желая да кажа, че съм очарован от това, което е направено тук. Вие като клуб би трябвало да се гордеете. Вие фактически към този момент сте в ХХІ век и мога единствено да ви пожелая да постигнете тези триумфи, които ние съумяха да реализираме във волейбола въпреки и не в такива условия.

- Благодаря ви. Как оценявате политиката на „ Левски ” за произвеждане и налагане на млади играчи в първия тим?

- Еми това е задачата на всеки клуб, треньор, началник – да създава, да създава качество. А това качество никак не е елементарно да се създава в модерни волейбол. Видяхме финалите за италианската купа.

Вярно е, че там събират играчи от целия свят, само че те оказват помощ за израстването на младите италиански волейболисти. Видяхме, че Италия стана международен първенец. Хората се развиват въз основата на това, което залагат в спорта – да има състезатели, от които италианците да се учат.

Смятам, че при нас тази наклонност – старите състезатели да продължат да играят, е един прекрасен миг.

Това един тласък и образец за младите да се учат от тях. А тази линия да се постановат млади зависи от качеството. Никой треньор няма да заложи на състезатели, които не могат.

- Като дълготраен разпределител на националния тим по какъв начин виждате сегашното и бъдещето на този пост за България?

- Много е внимателно да се приказва за разпределителите, тъй като те са и мозъкът, и моторът, и тактиката – те са безусловно всичко в един тим.

Защото в случай че разпределителят работи добре с топката, тъкмо, тактически вярно и улеснява нападателите с такива топки, които им разрешават да отиграват изрично, това води до огромно самочувствие на тима като цяло. Това приказва за една сигурност. Дори да сгрешиш, когато нещата се вършат вярно, човек постоянно може да се поправи и на втория, третия опит нещата да са добре.
 Димитър Каров: Никога няма да не помни успеха над Стяуа в Букурещ Димитър Каров: Никога няма да не помни успеха над Стяуа в Букурещ
Нещата са свързани – разпределителят е този, който държи нападателите в своите ръце. Той разпределя топката, той взема решение къде да вдигне. Много мъчно може да се преценя и да се дават оценки.

Винаги има два или три метода да се отиграе една топка. Как ще стане зависи единствено от него. Но разпределителят зависи от ситуацията, от противниковата обсада. Това са неща, които се вземат решение за стотни от секундата.

Някои път разпределителят работи добре, вижда добре, извършва тъкмо нещата, различен път не се получава. Нашите разпределители са на едно положително равнище, само че им липсва темперамент на водещи фигури. Защото за мен разпределителят е определящата фигура, както виждаме в италианския, аржентинския, сръбския волейбол.

Това са изявени персони, които вършат по този начин, че нападателите да са сигурни и са подготвени да им простят грешките, тъй като знаят, че те са в положение да се поправят и да тръгнат напред, което е извънредно значимо. Както споделих внимателно е да се приказва за разпределителите, по тази причина и не загатвам имена.

- Благодаря ви доста за отделеното време и положителните думи за нашия клуб.

- Аз мога единствено да пожелая триумф на „ Левски ”, дано се работи все по този начин в тая хубава материална база.
 Вече може да спечелите 200 000 лв. от Sportal.bg в новата секция Вече може да спечелите 200 000 лв. от Sportal.bg в новата секция " Домът на почитателите "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР