Легендата на мотоциклетизма Валентино Роси разкритикува своя бивш отбор Ямаха

...
Легендата на мотоциклетизма Валентино Роси разкритикува своя бивш отбор Ямаха
Коментари Харесай

Валентино Роси разкритикува Ямаха: Фабио нямаше как да се бори с Пеко

Легендата на мотоциклетизма Валентино Роси разкритикува своя някогашен тим Ямаха за това, че не даде на Фабио Куартараро мотор, с който да може да отбрани международната си купа в MotoGP от 2021 година в хода на сезон 2022.

Французинът стартира миналата акция нерешително, като в границите на първите четири старта отвън Европа той записа единствено една качване на почетната стълбичка с второто си място в Индонезия. При завръщането на кервана на Стария континент обаче Куартараро влезе в темп и победи в три от идващите шест надпревари, печелейки в Португалия, Каталуния и Германия.

По този метод той отвори преднина от цели 91 точки по отношение на водача на Дукати Франческо Баная, който досега имаше две победи, само че и цели четири отпадания. От старта в Нидерландия на 26 юни обаче нещата започнаха да се развиват напълно в интерес на водача на Дукати, който записва четири следващи победи, с цел да навакса огромна част от изоставането си.

Освен това италианецът се качи на подиума в осем от финалните 10 старта за годината, а единствената му пречка пристигна в Япония, когато той падна в последния тур. В същото време Куартараро имаше единствено две призови класирания (Австрия и Малайзия) и цели четири нули.

Така два старта преди края на годината Баная излезе отпред в генералното класиране, след което стигна и до международната купа, откакто сътвори най-големия поврат освен в историята на MotoGP, а може би и в тази на моторните спортове като цяло. В крайното подреждането италианецът приключи с 265 точки против 248 за Куартараро.
 Хорхе Лоренцо за сезон 2022: Най-доброто Дукати против най-слабата Ямаха Хорхе Лоренцо за сезон 2022: Най-доброто Дукати против най-слабата Ямаха
Големият минус на Ямаха и през 2022 година бе неналичието на мощ в мотора, което постоянно оставяше Куартараро и съотборника му Франко Морбидели в дъното на класирането за оптималната скорост. В същото време Баная още веднъж се радваше на един от най-мощните мотори, което се оказа и основно за спечелването на международната купа.
 Куартараро е останал отчаян от новия мотор на Ямаха Куартараро е останал отчаян от новия мотор на Ямаха
„ Пеко и Фабио потвърдиха, че са най-силните водачи. Единствени те и Хорхе Мартин (Прамак Дукати) преследваха положителните времена в тренировките и квалификациите без въздушна бликам. Ямаха постоянно има добре уравновесен мотор, само че разликата в мощността по отношение на Дукати се оказа доста огромна. За Куартараро беше мъчно да се бори с такова закъснение “, съобщи Роси.
 Маркес: Куартараро загуби против по-добрия мотор Маркес: Куартараро загуби против по-добрия мотор
Въпреки че неговият някогашен тим не съумя да завоюва купата за Доктора въпреки всичко имаше мотив за празнуване след края на сезона. Причината за това е фактът, че Баная стана първият ученик на неговата академията – VR46 Riders Academy, който стига до международната купа в MotoGP.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР