Легендата на Лийдс Юнайтед Дани Милс бе гост в предаването

...
Легендата на Лийдс Юнайтед Дани Милс бе гост в предаването
Коментари Харесай

Дани Милс: Англия ще спечели срещу България с 4:0 и в двата мача

Легендата на Лийдс Юнайтед Дани Милс бе посетител в предаването " Код спорт " по ТВ+, където си напомни кариерата си, както и направи прогноза по какъв начин ще се развият срещите на България с Англия в европейските квалификации през есента.

Здравейте, мистър Милс! Не се случва постоянно англичанин да взе участие на международното снежно състезание в Ароза. Как решихте да дойдете?

- Вярно е, само че за мен е доста друг опит. Ароза е необикновено красиво място. Състезанието също е супер. Освен това е забавно да се срещнеш със звезди от предишното, с доста от тях не се познавам. Всички имаме една обща пристрастеност - футболът.

Често ли ви се случва да играете в международен тим от звезди, както бе в този момент в Ароза?

- Няколко пъти на разнообразни места по света. Много се развличам да изляза с хора, на които съм се възхищавал.
 Ивайло Йорданов: Резултатите на националите са положителни, вратарите не са футболисти
Ивайло Йорданов: Резултатите на националите са положителни, вратарите не са футболисти

" Категорично не е правилно, че Хубчев напуща! "

Играхте професионално едвам до 32 години, а в този момент сте на 41. Как поддържате толкоз добра форма?

- Заради травма в действителност прекомерно рано стопирах да играя. Гадно ми беше, само че го одобрих. Старая се да вардя положителната форма. Тренирам постоянно и ще забележим какъв брой време ще съм по този начин.

Да поговорим за вашата кариера. Започнахте в Норич, само че огромно име направихте в Чарлтън. Какво е да си звезда от Висшата лига на Англия?

- Просто е необикновено. Като малко момче гледах непрестанно мачовете по малкия екран. Мечтаех да съм част от тях. И до ден-днешен Висшата лига е най-атрактивното състезание. С моите другари си говорихме какво би било и ние да сме вътре. За мен сънят се сбъдна..

Вие сте един от героите на Чарлтън, когато тимът влезе във Висшата лига. Стана след един доста прочувствен мач. Бихте ли ни разказали за този дуел против Съндърланд?

- (Смее се) Ние влязохме, изпаднахме и... аз напуснах. Но хайде за мача. Да играеш финалния плейоф за влизане във Висшата лига е нещо голямо. Не единствено поради парите. Това е мач, в който са забъркани освен футболисти и треньори, само че също и почитатели, чиновници в клуба. Заради един удар от дузпа кариерата ми можеше да замине в напълно друга посока. Но ние победихме след 4:4 и дузпи. Ако не бяхме съумели, кой знае къде щеше да ме води ориста. Затова този миг ще си го вардя като доста сладостен за цялостен живот. Съдбите на доста хора зависят и се трансформират от подобен дуел.

Какво е възприятието на " Уембли "? Казват, че финалният плейоф за Висшата лига е най-скъпият мач във футбола.

- Бях едвам на 21 години. " Уембли " беше претъпкан. Не си припомням с детайлности мача, тъй като напрежението беше голямо. Бях безусловно фокусиран. За мен животът беше футбол, футбол и отново футбол. Когато се виждам на запис по малкия екран и виждам по какъв начин съм бъркал в хода на мача, напряко е извънредно.
 Левон Апкарян: Има акция против Петър Хубчев
Левон Апкарян: Има акция против Петър Хубчев

" Спекулациите не са повлияли "

Критикувате ли се?

- Разбира се, че съм самокритичен. Всеки желае да прави допустимо най-хубавото. Дори в Ароза на снега излизам от кожата си, когато сбъркам.

Помните ли първия си мач във Висшата лига?

- Няма по какъв начин да го не помни. Беше против Нюкасъл. Дълго играхме с човек по-малко, само че завършихме 0:0. Но да ви напомня какви славни футболисти играеха за противника -Джон Барнс и Алън Шийрър. А ние бяхме дребният Чарлтън. Помня, че нямахме даже имена на гърба на фланелките. Всички бяха от 1 до 11. За нас беше нещо велико, че играхме на " Сейнт Джеймсис Парк ". И че всеки от нас гордо можеше да каже: " Аз съм футболист от Висшата лига! " Сензационно възприятие.

Знаете ли, че един българин ви наследи като десен бек в Чарлтън?

- Да, знам. О, какъв брой мъчно за изговаряне му беше името. Можете ли да ми го припомните?

Радостин Кишишев.

- Да, тъкмо по този начин е. Аз не останах дълго в Чарлтън. Но престоят ми беше прочувствен - влизане, изпадане. След това отидох в Лийдс.

Кишишев играеше на вашата позиция. Какви са усещанията ви от него?

- Много класен футболист беше. Остана дълго време в Чарлтън. Българите сте малко нещастни в предишното. Винаги сте имали фантастични футболисти, само че в никакъв случай задоволително в един отбор, с цел да извършите нещо в действителност велико.
 Ивайло Петев: Явно нещата в националния са добре, мъчно е да се угоди на толкоз доста разбирачи
Петев: Явно нещата в националния са добре, мъчно е да се угоди на толкоз доста разбирачи

" Вие давате по-добри оценки, аз няма какво да приказвам по тематиката "

Е, на международното състезание в Съединени американски щати станахме четвърти.

- Да, там беше добре. Но аз приказвам да спечелиш нещо. Да си номер едно в света. Затова споделям, че на България липсваха нужните за подобен удар 7-8 футболисти от международна класа едновременно.

Напуснахте Чарлтън, с цел да отидете в обичания си Лийдс. Защо толкоз доста обичате този клуб?

- Още откогато бях напълно малко момче, Лийдс беше трети или четвърти във Висшата лига. Отборът бе цялостен с младоци и това доста ме впечатляваше. Там можеше да има място и за мен. Така аз един сезон играех в Чемпиъншип, на идващия във Висшата лига, а на по-следващия - в полуфинал за Купата на УЕФА. А още един сезон по-късно даже в полуфинал на Шампионската лига. Представете си в каква приказка живеех - Чемпиъншип, Висша лига, полуфинал в двата европейски шампионата. Все едно всички чудеса на света ми се случваха.

Каква страст е да дебютираш в Шампионската лига с Лийдс на " Камп Ноу " против великата Барселона?

- Ужасно е (смее се). Получихме урок по футбол. Те бяха толкоз положителни. Не помня какъв брой пъти ние се срещнахме с топката. Те я подаваха, подаваха, подаваха... А ние единствено питахме: " Къде е топката, къде е топката? " Да, взехме си добър урок. За благополучие след това трябваше да играем против Милан и победихме. В последната минута вратарят Дида пусна топката сред краката си. Тогава започнахме да имаме вяра.

Стигнахте полуфинала. Не беше ли допустимо да извървите пътя до края?

- Не, тъй като Гайска Мендиета, който бе и тук в Ароза, играеше тогава. По това време Валенсия беше специфичен тим. Уникални футболисти! Да, и ние бяхме положителни. На нашия стадион " Елън Роуд " направихме 0:0, само че на реванша механически тотално ни надиграха. Владееха топката, подаваха я, вкарваха голове. Нашият предел беше полуфиналът. Справихме се необикновено добре. Бяхме в група с Барселона и Милан, изхвърлихме Барселона. После бяхме във втора група с Реал и Лацио, отстранихме Лацио. После на четвъртфинал успяхме против Депортиво Ла Коруня. Достатъчно добре е.

Лийдс беше европейски гранд. Защо толкоз доста години тимът не може да се върне във Висшата лига?

- Защото когато изпаднеш, те наляга извънредно сложна финансова рецесия. Случи се с доста тимове. Често даже изпадаш от Висшата лига, а след това по инерция и от Чемпиъншип. Примери се Съндърланд, Саутхамптън. В днешния футбол парите в действителност са прекомерно значими.
 Ангел Грънчов пред ТОПСПОРТ: В Косово съжаляват, че не победиха България, имаме късмет за второто място
Ангел Грънчов пред ТОПСПОРТ: В Косово съжаляват, че не победиха България, имаме късмет за второто място

" Аз имам вяра в този тим! "

Най-големият зложелател на Лийдс е Манчестър Юнайтед. От къде идва тази ненавист сред клубовете и почитателите им?

- Два разнообразни края на Англия, огромно разстояние. Хиляда километра един от различен. Бели рози, червени рози - препратката е към гражданската война. Освен това Ерик Кантона отиде от Лийдс точно в Манчестър Юнайтед. Веднага завоюва Висшата лига. Натрупа се ненавист. Това е борбата сред Йоркшир и Ланкшир. Наистина огромна омраза.

Колко пъти сте играл в това дерби?

- Няколко.

Имате ли триумф?

- Никога!

Наистина ли?

- Може би един път ги бихме на " Елън Роуд ". Но не съм сигурен.

Как се стигна до прехвърлянето ви в Мидълзбро? Отборът направи приказен сезон с вас...

- С Мидълзбро само съумях да победя Манчестър Юнайтед на " Олд Трафорд ". Отборът беше събрал доста мощни британски футболисти. А към тях се причислиха Мендиета и Жуниньо. Спечелихме Купата на лигата. Първата в историята на Мидълзбро. Наистина този отбор заслужаваше особено внимание и отношение. Бях щастливец да съм част от него.

Явно ви върви с финалите на " Уембли ". Винаги печелите.

- Нямам изгубен. Две от две победи.
 Радослав Кирилов: Не мисля, че се е отразила кой знае какъв брой информацията, че ще се сменя Хубчев
Кирилов: Не мисля, че се е отразила кой знае какъв брой информацията, че ще се сменя Хубчев

" Продължаваме напред и се надявам България да реализира крайната цел "

Защо напуснахте Лийдс след отпадането?

- Заради пари. Нямаха пари да ми заплащат. Моят контракт беше доста добър и се наложи да си потегли.

Често ви виждат да подкрепяте Лийдс от трибуните.

- Нормално е - обичам тима, а моят наследник играе там. Имам другари, които също са почитатели на Лийдс. При всяка опция, която ми се отдаде, отивам да виждам. Все отново изкарах пет прелестни години в " Лийдс ". Живея там и до през днешния ден. Клубът е покрай сърцето ми.

Днес Манчестър Сити е един от най-силните тимове в света. Какъв беше, когато през 2004 година подписахте с него?

- Един елементарен отбор от Висшата лига. Средна ръка. Основната цел бе да не изпадне. В първия сезон завършихме осми или девети. И това се приемаше за триумф. Сега обстановката е напълно друга. Шейховете влагат доста пари. Стадион, инфраструктура, селекция - Манчестър Сити е напълно друг клуб от моето време.

Какво е легенда като Кевин Кигън да ви бъде треньор?

- Прав сте - същинска легенда. Като състезател беше свръхестествен. Избиран за номер едно в Европа. Като треньор обичаше постоянно тимовете му да играят единствено в офанзива. Но пък това не постоянно е успешно.

Кой е най-хубавият треньор, с който сте работил?

- Брайън Кид и Стив Макларън. Тотално разнообразни един от различен, само че общото им е, че са съвършени.

По ваше време във Висшата лига играеха много българи. Вече говорихме за Кишишев. Но помните ли другите?

- Мартин Петров, който играеше в Манчестър Сити. Той освен биеше от всевъзможни позиции, само че и можеше да вкара гол. И 50 метра не го плашеха.

Играл ли сте против него? Той беше ляво крило, а вие десен бранител.

- Със сигурност много съм го ритал. Никога няма да простя на който и да е нападател.
 Борислав Михайлов: България си има селекционер, всички други информации са нечиста сделка
Борислав Михайлов: България си има селекционер, всички други информации са нечиста сделка

" Призовавам за самообладание към Хубчев и неговите футболисти "

А Димитър Бербатов?

- О, да, още един приказен футболист. Много техничен. Рядко съм срещал състезател с толкоз доста качества.

Защо не сте от бранителите, които вкарват доста голове?

- Защото не е моя работа. (смее се) Моята работа е да не разрешавам да ни вкарват.

Колко гола имате?

- Мисля, че седем. Не са доста.

Кой е най-паметният от тях?

- Когато вкарах на Евертън. Тогава бях в Манчестър Сити. Стрелях от доста надалеч. Двубоят беше от утринните неделни мачове.

Какво мислите за борбата за купата във Висшата лига този сезон?

- Брилянтна е. Мисля, че Манчестър Сити ще стане първенец. Видяхте какъв брой пъти тимът бие с 6:0, 7:0, даже 9:0. Просто необикновено. Мисля, че Сити има освен това от Ливърпул. Ще бъде забавно до края. И Сити ще е първенец.

По ваше време нямаше толкоз доста чужденци във Висшата лига. Сега са безпределно доста, както и вносът на треньори. Къде изчезнаха англичаните?

- Две са аргументите. Първата е, че имаме прекалено много посредствени футболисти. А значително чужденци се оказват по-евтини на пазара. А Висшата лига изисква клубовете да купуват в действителност най-хубавото. Затова задачата е да се вземат най-хубавите легионери. Така нашите млади очаквания бягат. Джейдън Санчо е звезда в Борусия (Дортмунд). Калъм Хъдсън-Одой ще отиде през лятото в Байерн. Трябва да се промени това. Трябва британските футболисти да станат по-силни механически. Ако следват образеца на Санчо и Хъдсън-Одой, ще се усилят англичаните във Висшата лига.

Възможно ли е британските клубове да не влагат вярно в своите академии?

- Не, вършат го. Проблемът е, че играчи сред 19 и 21 години не получават късмет да са титуляри във Висшата лига. В Европа футболът е някак по-техничен. Вижте да вземем за пример футболистите на Аякс. Германците също. На 21 години към този момент имат по 100 мача в професионалния футбол. Вижте нашите Лофтус-Чийк или Роус Баркли - при тях е лимитиран шансът за изява. Те се нуждаят да са на терена. Там ще се научат по какъв начин да играят верен футбол.

А треньорите?

- Реално клубовете към този момент са длъжни да назначават огромни имена. А англичаните някак не са известни.

Кой жанр предпочитате - на Пеп Гуардиола или на Юрген Клоп?

- И двата. Играят доста добре в офанзива, мощно пресират, а в защита са постоянни. А резултатите демонстрират, че те се оправят.
 Петър Хубчев: Не разясня Левски, Лечков да не атакува футболистите ми
Хубчев отново не отхвърли за Левски, подготвен е да се раздели с националния отбор

" Няма да позволи Йордан Лечков да атакува футболистите ми "

Англия е единствената страна, където Жозе Моуриньо е уволняван три пъти. Какво мислите за него?

- Великолепен треньор. Неговите статистики приказват сами за него. Ако не го харесваш, не го назначавай. Моуриньо е победител и никой не може да го оспорва.

Защо не съумя в Манчестър Юнайтед?

- Играчите не съумяха да се нагодят на неговия жанр. Освен това нямаше шанс. Клубът не му даде пари, с цел да притегли най-хубавите, които искаше.

В Англия се влагат доста пари, нозащо в последните пет години все испанци печелят Шампионската лига?

- Нормално е, тъй като и Реал, и Барселона купуват в точния миг едни от най- положителните. Най-печеливши са най-техничните тимове. Англичаните би трябвало да го схванат това. Но мисля също, че този сезон Сити има огромен късмет да завоюва Шампионската лига.

Защо най-големите Кристиано Роналдо и Лионел Меси, даже подобен централен нападател като Роберт Левандовски, не пристигнаха във Висшата лига?

- В предишното Висшата лига беше прекомерно силова. Щяха доста да ги ритат. Много експанзия щяха да изтърпят. С Гуардиола и Клоп нещата започнаха да се трансформират. С техния жанр все по-големи футболисти ще се престрашат да дойдат във Висшата лига.

Имате 19 мача за националния тим на Англия, като пет от тях са на Мондиал 2002. Какви са спомените ви от шампионата в Япония и Южна Корея?

- Просто фантастични. Това е най-хубавият опит, който съм събирал в моя живот. Като дете мечтаеш да играеш за родината си. А към този момент като първокласен футболист мечтаеш да си на международно състезание. Имам пет мача на мондиал и никой не може да ми отнеме този спомен. Аз съумях! Много е мъчно да се опише.

Бразилия ви в профил на четвъртфинала с неповторим гол на Роналдиньо. Но вратарят Дейвид Сиймън има виновност за него.

- Нямаше шанс. Истината е, че Бразилия беше по-добър отбор от нас. Вижте единствено кои ни победиха - Кафу, Ривалдо, Роналдиньо, Роналдо, Жилберто Силва. Какъв тим единствено! Настръхвам като си помисля за тях.

Какво казахте на Сиймън в съблекалнята след мача?

- Беше му доста тежко. Този гол на Роналдиньо е супер шанс. Нито е вкарвал сходен преди, нито след този мач. Просто от време на време се случват такива неща.

Има ли проклинание върху британските вратари на огромни шампионати?

- Давид де Хеа не прави ли неточности? Всеки вратар ги прави. Идва миг, когато се случва. Дано на идващото европейско състезание Англия да се показа в действителност добре.
 Красимир Балъков: Да поема националния ни тим някой ден? Трябва да си подготвен за всичко
Балъков: Да поема националния ни тим някой ден? Като треньор би трябвало да си подготвен за всичко

" Ако някой ден има нещо, обвързвано с мен, ще бъдете доста бързо осведомени "

Защо Англия не съумява да завоюва трофей след международната купа през 1966 година?

- Трудно ми е да отговоря. Липса на шанс.

Какво мислите за Мондиал 2018?

- Невероятен шампионат, на който Англия се показа прелестно. Млад тим имахме, играхме хубав футбол. Липсваше ни единствено малко опит. В Англия никой не очакваше, че ще се класираме на полуфинал. Но тези млади момчета занапред стартират да играят в националния тим.

България ще е противник на Англия в европейските квалификации. Какво очаквате от двата мача наесен?

- Англия ще завоюва без никакви проблеми. Два пъти с по 4:0.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР