Легендата на българските кино и театър Стефан Данаилов си отиде

...
Легендата на българските кино и театър Стефан Данаилов си отиде
Коментари Харесай

Четири години без Стефан Данаилов - легендата на българското кино

Легендата на българските кино и спектакъл Стефан Данаилов си отиде от този свят на 27 ноември 2019 година

Един от огромните ни български артисти Стефан Данаилов има над 150 функции в киното, театъра и малкия екран,  заслужил актьор (1975) и национален актьор (1983), дълготраен учител по актьорско майсторство за трагичен спектакъл в НАТФИЗ, политик от Българска социалистическа партия, министър на културата в държавното управление на Сергей Станишев от 17 август 2005 година до 27 юли 2009 година, избиран е за депутат 6 пъти.

Роден е на 9 декември 1942 година в София. Мечтае да стане моряк в гражданския флот, тъй като морето постоянно го е привличало, въпреки че няма „ морска “ кръв.  Майка му Евдокия Данаилова (1911 – 1963) е от Ловеч, а татко му полк. Ламби Данаилов (1905 – 1976) от Родопите, с. Райково, в този момент квартал на Смолян. Дядо му Васил Данаилов е деятел на ВМОРО. Стефан има сестра – Росица Данаилова, също актриса, която е 9 години по-голяма от него.



Съпругата му е Мария Димитрова Данаилова. Има наследник от актрисата Ирен Кривошиева – Владимир Данаилов (р. 27 юли 1986 г.). Има доведен наследник от брака си с Мария Данаилова.

През ноември 2018 година Данаилов разкрива, че е диагностициран с заболяването на Паркинсон.

Данаилов бе преподавател на едни от най-хубавите днешни артисти и режисьори.

„ Апостол Карамитев ми сподели: Само театърът ще те крепи. Там можеш да бъдеш себе си, да търсиш, да се развиваш като артист, да създаваш аудитория. А киното ще те употребява поради младостта, поради външните дадености и след това – айде, стига толкова. Да пристигна идващият! “.

С този откъс на Стефан Данаилов Съюзът на артистите в България скърби за обичания на генерации артист, преподавател и наставник.


 Кои са известните дами в живота на Стефан Данаилов  Кои са известните дами в живота на Стефан Данаилов  Кои са известните дами в живота на Стефан Данаилов  Кои са известните дами в живота на Стефан Данаилов
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР