Легендата на българската спортна стрелба Мария Гроздева приключи своята кариера

...
Легендата на българската спортна стрелба Мария Гроздева приключи своята кариера
Коментари Харесай

Мария Гроздева приключи спортната си кариера в Токио 2020

Легендата на българската спортна пукотевица Мария Гроздева завърши своята кариера в Токио 2020, след днешната подготовка на 25 метра пневматичен револвер. Тя стреля по-добре, в сравнение с в квалификациите, само че не съумя да се класира за финала и остана 27-а с 578 точки. 

Именно в тази дисциплинираност Гроздева завоюва двете си олимпийски трофеи - в Сидни 2000 и Атина 2004. Легендата на спортната пукотевица може да се похвали и с три бронзови медали от най-големия състезателен конгрес. Мария взе участие на цели 7 олимпиади, като на 4 от тях съумява да завоюва отличие. В Барселона през 1992 година и в Атланта през 1996 година тя остава трета, а в Сидни през 2000 година победи с първата си купа. Най-доброто й показване е в Атина през 2004 година, когато печели златен и бронзов орден. Тя има още 12 европейски трофеи, общо 29 оценки от континентални шампионати и 18 победи за международната купа.

Успехите на Гроздева не се изчерпват единствено с Олимпийските игри. Тя е многократна европейска шампионка и победителка в надпревари за Световната купа. Притежателка е на олимпийски и европейски връх на малокалибрен револвер. Избрана е за Спортист №1 на България за 2004 година. През същата година печели и наградата за най-хубав състезател на Балканите. 

През 2010 г Мария Гроздева получи орден „ Стара планина “ I степен „ за извънредно огромните й заслуги към Република България в региона на физическото образование и спорта “. 

Сбукет и доста благодарности Българският олимпийски комитет означи в Токио края на спортната кариера на Мария Гроздева. „ Благодаря на Мария за това, което е дала на българския спорт и на олимпийското придвижване. Тя остава в историята като една от най-великите, като дипломат на България и образец за младите, “ сподели генералният секретар на БОК Белчо Горанов.
 
Развълнувана, Гроздева благодари на всички, които през десетилетията са спомогнали за тези триумфи и са били с нея. За 30 години най-точните очи на нацията са спечелили общо 90 медала от елитни шампионати и шампионати. След 38 години и 7 олимпиади Мария затвори револвера в куфара и постави точка на своята феноменална спортна кариера. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР