Легендарният пианист Стивън Ковачевич ще свири за българската публика на

...
Легендарният пианист Стивън Ковачевич ще свири за българската публика на
Коментари Харесай

Легендата Стивън Ковачевич свири за българската публика през януари

Легендарният пианист Стивън Ковачевич ще свири за българската аудитория на 25 януари в зала " България ". Под палката на маестро Найден Тодоров той ще показа Концерт за пиано №24 от Моцарт.
Във втората част Софийската филахрмония ще зарадва меломаните със Симфония №5 oт Бетовен.

С интернационална кариера, обхващаща повече от шест десетилетия, Стивън Ковачевич от дълго време е приет за един от най-търсещите интерпретатори - " Музикант, изцяло обхванат от своя поминък, неговите тълкования са като ничии други, излъчващи непосредствено от сърцето: музикални послания на мъдрост, мир, примирие и вяра " (The Washington Post).

Ковачевич е прочут с това, че в никакъв случай не се опасява да поема както механически, по този начин и музикални опасности, с цел да реализира оптимално изразително влияние. Той свири с най-големите оркестри, изнася постоянно концерти в Европа, Далечния изток, Австралия и Нова Зеландия и е постоянен посетител на влиятелни фестивали по целия свят. Той е обичаен посетител на фестивала на някогашната си брачна половинка Марта Аргерич.

В документалния филм " Bloody Daughter " тяхната щерка Стефани Аргерич споделя:
" Майка ми постоянно споделя, че татко ми е любовта на живота ѝ. Тя се влюбила в него, когато го чула да свири Четвъртия концерт за пиано на Бетовен. "

Роден в Лос Анджелис, Ковачевич поставя основите на кариерата си като пианист на единадесетгодишна възраст. След като се реалокира в Англия, с цел да учи при Майра Хес, той прави своя европейски дебют в Уигмор Хол през 1961 година Оттогава той се появява с доста от най-хубавите международни оркестри и диригенти, в това число Ханс Граф, Курт Мазур, Яник Незет-Сеген, сър Саймън Ратъл и починалия сър Джордж Шолти.
По време на своята обширна кариера Ковачевич е основал доста дългогодишни артистични партньорства, като това с починалия сър Колин Дейвис, с който прави голям брой изключителни записи, в това число именития Концерт за пиано№ 2 на Барток със Симфоничния оркестър на Би Би Си.
Друга такава дълготрайна връзка е професионалното му партньорство с Марта Аргерич, с която той постоянно свири в дует на водещите международни концертни подиуми.

Ковачевич се радва на постоянни артистични колаборации с цигулари като Никола Бенедети, Рено Капусон и Алина Ибрагимова; виолончелистите Готие Капусон, Стивън Исърлис и Трулс Морк; флейтиста Емануел Паю и други
Стивън Ковачевич има блестяща дълготрайна връзка със звукозаписните компании Philips и EMI. За да отпразнува своя 75-и рожден ден, Decca пусна Limited Edition 25-CD Box Set от цялото му записано завещание за Philips.

През 2008 година той презаписва вариациите на Диабели на Бетовен, тъкмо 40 години след първия си запис на творбата. Този запис на Onyx му печели Classic FM Gramophone Editor " s Choice Award (2009) (2009) и Gramophone Magazine Top Choice Award (2015), с претекста: " Опитното му, само че храбро майсторство разкрива нещо ново с всяко слушане... "

Билети за концерта са налични на касата на зала „ България и в.

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР