Легендарният кораб, потънал след сблъсък с айсберг, бавно се разгражда

...
Легендарният кораб, потънал след сблъсък с айсберг, бавно се разгражда
Коментари Харесай

Подводна експедиция описва пораженията върху „Титаник“

Легендарният транспортен съд, потопен след конфликт с айсберг, постепенно се разгражда - появяват се от ден на ден пробойни в корпуса, " гарвановото гнездо " към този момент не съществува, а парапетите на палубата всеки миг може да рухнат, осведоми Българска телеграфна агенция.

В конкуренция с неизбежното, експедиция на компания за подводни интервенции тази седмица стартира работа по годишното проучване и списък на разпадането на кораба. С помощта на богати туристи специалистите се надяват да научат повече за плавателния съд, както и за подводната екосистема, която се появява при потъналите кораби.

" Океанът си взема своето и би трябвало да го документираме, преди да изчезне или да стане неузнаваем ", сподели Стоктън Ръш, президент на компания " ОушънГейт Експедишънс " в петък, от борда на транспортен съд, отправил се към мястото на поглъщане на " Титаник " в северната част на Атлантическия океан.

Океанският транспортен съд от 109 години става жертва на дълбоководни течения и на бактерия, която се храни с десетки килограми желязо ежедневно. Има прогнози, че корабът може да изчезне в границите на няколко десетилетия.

Откакто корабът е открит през 1985 година, тридесетметровата предна мачта е рухнала. " Гарвановото гнездо ", откъдето морякът, който бил на вахта, се провиква " Айсберг право по курса! ", към този момент е изчезнало. А ютът се е прегънал.

Експедиция през 2019 година откри, че ваната от капитанската каюта също е изчезнала.

Компанията е оборудвала подводен уред от въглеродни нишки и исполин с камери с висока разграничителна дарба и сонари, сподели Ръш. Документирането на разграждането ще помогне на учените да предвиждат ориста и на други потънали в дълбоки води кораби, в това число и на такива, потопени през международните войни.

Компанията ще документира и морския живот в региона.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР