Легендарният френски футболист Жюст Фонтен почина на 89-годишна възраст, съобщи

...
Легендарният френски футболист Жюст Фонтен почина на 89-годишна възраст, съобщи
Коментари Харесай

Почина легендарният френски футболист Жюст Фонтен


Легендарният френски футболист Жюст Фонтен умря на 89-годишна възраст, заяви неговото семейство. Фонтен държи върха за най-вече голове маркирани в границите на едно международно състезание - той бележи 13 попадения на финалите в Швеция през 1958-ма година, когато Франция доближава полуфиналите за първи път в историята си.

Жюст Фонтен е роден през 1933-та година в Маракеш и стартира кариерата си в мароканския клуб УСМ Казабланка. В следствие той играе за Ница и Реймс във Франция, като печели купата на страната четири пъти, Купата на Франция два пъти, а един път е финалист в Купата на европейските първенци с Реймс. За националния тим на Франция вкарва 30 гола в 21 мача, като през 1958-ма година, когато " петлите " печелят бронзовите медали от Мондиала, той е трети в класацията за Златната топка. Фонтен потвърждава изключителните си голмайсторски качества и на клубно равнище, където има 259 гола в общо 284 дуела.

Фонтен има и къса треньорска кариера, като през 1980-та година извежда Мароко до третото място в Купата на африканските народи, само че не съумява да класира отбора за финалите на Мондиал 1982. Фонтен е отпред и на Франция, само че единствено за два другарски мача през 1967. Той води още тимовете на ПСЖ и Тулуза.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР