Легендарният бивш футболист и треньор на ЦСКА Аспарух Никодимов анализира

...
Легендарният бивш футболист и треньор на ЦСКА Аспарух Никодимов анализира
Коментари Харесай

Паро: ЦСКА няма да спечели нищо, ако продължава да играе така, както срещу Локо Сф и Славия

Легендарният някогашен футболист и треньор на ЦСКА Аспарух Никодимов проучва представянето на " армейците " от началото на пролетния дял на шампионата. Според 76-годишния експерт игрово " алените " са разочаровали почитателите си в мачовете с Локомотив (София) и Славия, като в позитивен аспект се е откроило единствено второто полувреме против " белите " и то ненапълно.

" Кой знае какво не съм очаквал, тъй като не е толкоз класен тимът. Нека не се заблуждаваме. При изискванията в България, които имаме, българските футболисти нормално след третия, четвъртия мач навлизат в добра форма. Това е по този начин, тъй като едно е в тренировки, в контроли, напълно друго е, когато стартира шампионатът. Aтмосферата е друга, напрежението е по-голямо. Така че на тима на ЦСКА можем да му пишем една четворка към този момент.

Виждате, че множеството европейски шампионати не прекъсват. А тук би трябвало да водиш и лятна, и зимна подготовка. Темата се дискутира откогато се помня. Когато бях преди време треньор на ЦСКА, като свършехме с мачовете през есента задържах футболистите да упражняват още. Играехме на дребни малки врати, с цел да поддържаме тонус по-дълго време и да почиват по-малко.

По този метод хем се възстановяваха, хем след това по-бързо влизаха в тонус. Давах им десетина дни отмора и това беше ", съобщи именитият треньор на ЦСКА.

" Усеща най-сериозна липса на класа и на изобретателна фигура. Там е заровено кучето, в средата на терена няма открояваща се фигура. Радват се на Кери, само че той центрира от корнери, или пък, в случай че вземе топката и в игра, отново центрира незабавно. И аз мога да го върша това. Въпросът е да се виждат в играта неща като третия гол против Славия, той беше дело на Юга. Това е част от работата на полузащитника - без значение дали е нападателен, или отбранителен полузащитник - да се включва интензивно, да шутира изненадващо и да бележи голове.

Иначе централният нападател Кайседо остава сред двамата централни бранители на съперника, те го приклещват и той няма доста избор, макар че множеството от головете му са с глава. Въпросът е, че не може да влезе в композиция. А като имаш един по-креативен и нападателен футболист, който може да излъже двама-трима, а след това или да шутира, или да подаде да вземем за пример прикрит пас, става друго. Точно това липсва на ЦСКА.

Такива играчи са огромните фигури в един тим и по тази причина и са едни от най-скъпите. Дефанзивни полузащитници можеш да сложиш двама-трима, ще ти свършат работа, които и да са. По-лесно е да се разрушава, в сравнение с да изградиш нещо ", показа още Никодимов.

" ЦСКА умерено може и с трима нападатели да игра на личен терен. И на непознат терен не пречи, ние по този начин сме играли години наред. Разполагат с трима равностойни централни бранители - Юрген Матей, Мено Кох и Томас Лам. Но в случай че на всеки пост слагаш по 4 души, би трябвало да имаш 40 футболисти. Не може. Онзи тим на ЦСКА, който съумя под мое управление, имаше най-малко трима-четирима души, които можеха да играят на два-три поста. Бяха и ефикасни в това, не си личеше на кой каква му е обичайна позиция. Например някои от бековете можеха да играят и като централни бранители. И си бяха единствено българи, познавахме ги добре, треньорът тогава можеше да си избере хората, които му трябват. Сега на треньорите други им вършат селекцията. Виждат някой, че е играл 5-6 мача и го взимат тъй като по-малко пари му се желаят или е свободен сътрудник. Трудно е в този момент да се направи добър избор, тъй като положителните играчи са доста скъпи ", добави пред fakti.bg Паро Никодимов.

" За всичко би трябвало доста работа. И за спечелването на Купата би трябвало работа и добра игра. За шампионата е същото. Ако по този начин не престават, както играха в първите два мача, може и нищо да не завоюват. Трябва да се преобразят, да вдигнат доста равнището. По принцип е допустимо да се завоюват и двата трофея. Лудогорец са мощни, само че и те бъркат. Така че всичко е допустимо и всичко си зависи от ЦСКА, от футболистите на ЦСКА. Важна е играта. Със Славия завоюваха, второто полувреме малко живнаха, само че не е това, което би трябвало да бъде. Допуснаха се доста лесни неточности, за двата позволени гола на всички бранители би трябвало да им се написа двойка, в случай че ги оценяваме. Няма какво да се заблуждаваме - на ЦСКА да бъдат вкарани два гола е доста ", приключи Никодимов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР