Легенда за четири сестри разказва как са се появили интересните

...
Легенда за четири сестри разказва как са се появили интересните
Коментари Харесай

Легенда за убийството на четири сестри крие феноменът Каменните гъби

Легенда за четири сестри споделя по какъв начин са се появили забавните скални формирания, наречени Каменни гъби , намиращи се на към километър северно от село Бели слой, до самия път сред Хасково и Кърджали.

Каменните гъби са високи 2,5 – 3 метра. Скалните формирания са изваяни в риолитови вулканични туфи. Интересните цветове по тях се дължат на разнообразни минерали. Розовият цвят , който може да се види, е с помощта на минерала клоиноптилолит. Зелениката боя идва от минерала селадонит, а сините и черните са от манганови конкреции.
 
 Каменните гъби iStock/Getty Images
Легендата споделя, че въглищарят Радуил имал четири дъщери, които тръгнали за вода , само че били подгонени от орда нашественици. Девойките изплашили коня на лидера, който паднал на земята и бил раздран от тях.

Момичетата били застигнати от Омур, другар на починалия. Той замахнал с ятагана и отсякъл главата на първата сестра , само че завчас щом докоснала земята, тя се превърната в каменна гъба . Омур замахнал и покосил другите две сестри и обстановката се повторила. Конникът се изплашил, слязъл от коня си, само че преди да убие и четвъртата сестра, главата ѝ сама се трансформирала в камък . Ужасен от гледката, той се качил на коня, с цел да избяга. Но още с първата крачка Омур се трансформирал в черна канара .
 
 Каменни гъби БГНЕС

И до през днешния ден локалните назовават Скалните гъби Мантаркая , а самотната скала, намираща се в непосредствена непосредственост скалните формирания, Каратепе , или черен рид.

На 13 май 1974 година местността, в която се намират Каменните гъби, е оповестена за естествена забележителност по силата на заповед на Министерството на околната среда и горите. В предпазената околност могат да се следят забавни типове птици като орел змияр, египетски лешояд, червенокръста лястовица, испанско, както и нормално каменарче.
 
 Каменните гъби iStock/Getty Images

Ако желаете да видите едно от чудесата на България, безусловно посетете естествения феномен Каменните гъби.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР