Легенда на индианците хопи гласи, че преди е съществувал древен

...
Легенда на индианците хопи гласи, че преди е съществувал древен
Коментари Харесай

Хората от звездите

Легенда на индианците хопи гласи, че преди е съществувал античен храм на мъдростта, издигнат от хората от звездите (качинас). Много от клановете хопи посещавали това място по време на миграциите си през Америка. В тайнствен град, наименуван Палаткуапи (Червената къща), хората от звездите научили хопите на значими ритуали и секрети за вселената. И до през днешния ден някои от ритуалите се практикуват от клановете.

През последния век са се появили доста спекулации по отношение на местоположението на Палаткуапи. Голям брой етнографи считат, че градът се намира в района на долините Седона и Верде, само че други считат, че е надалеч по- на юг.

 Червените скали в Седона. Wikimedia Commons Червените скали в Седона. Wikimedia Commons

Някои откриватели пък настояват, че Палаткуапи в действителност е градът Паленке на Юкатанския полуостров. В доста от легендите градът е обкръжен от високи червени стени. Но в Паленке няма такива скали, нито пък храмът е бил разрушаван от античен потоп, както се приказва за Палаткуапи. А в случай че приликата идва единствено от имената, би трябвало да се знае, че Паленке не е истинското име на града на Юкатанския полустров, а е обещано от испанските завоеватели. В поддръжка на тезата за долините Седона и Верде, там се намират руините Палатки, което е съкратена версия на Палаткуапи.

Хопите разделят времето на светове. Светът съставлява времеви цикъл, а до момента са минали четири такива. Според легендите им може да се пресметна, че Палаткуапи е издигнат най-рано преди милион години и най-късно преди 10 000 години. Това е, тъй като „ световете “ не са доста прецизни времеви интервали.

И въпреки всичко оттова идва въпросът по какъв начин би могъл да бъде издигнат този град в далечното минало. През първия или втория свят, съгласно хопите, хората са били в непрекъсната връзка със Създателя и може той самият да им е внедрил концепцията за построяването. Строителите са били подкрепени и от естествената енергийност на мястото.

 Ритуал, отдаден на качинас. Mark Amaru Pinkham Ритуал, отдаден на качинас. Mark Amaru Pinkham

В многочислените митове се приказва, че Палаткуапи е издигнат от качинас (хората от звездите). Градът бил обкръжен от голяма стена, а от вътрешната страна бил разграничен на три – първата част била непокътната за церемонии и ритуали, втората съдържала здания за депозиране на храна, а в третата били къщите на хора от всички кланове хопи. И под трите елементи на града минавала река.

Хората от звездите научили племената по какъв начин работят планетните системи, по какъв начин звездите въздействат на климата, посевите и индивида. На хората им било казано и за „ отворената врата “ на главите им, която им разрешавала да приказват със Създателя си. „ Отворената врата “ е аналог на индийската коронна чакра.

Ancient Origins

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР