Лефортовският съд в Москва остави в ареста за два месеца

...
Лефортовският съд в Москва остави в ареста за два месеца
Коментари Харесай

Русия остави журналиста от Уол Стрийт Джърнъл в ареста за 2 месеца. Заплашват го до 20 г. затвор

Лефортовският съд в Москва остави в ареста за два месеца журналиста от американската медия " Уол Стрийт Джърнъл " Еван Гершкович , който от Федералната работа за сигурност (ФСБ) преди два дни.

Официално той към този момент е упрекнат в шпионаж по член 276 от съветския Наказателен кодекс, който планува от 12 до 20 година затвор. Според ФСБ Гершикович е " събирал информация за компания от съветския военно-промишлен комплекс, която съставлява държавна загадка ", по разпореждане на Съединени американски щати.

Съдът разпореди американецът да остане в ареста най-малко до 29 май . Той живее в Москва от 6 години като гореспондент на изданието. Наказателното дело за шпионаж против Гершкович наподобява е първото против непознат публицист в постсъветска Русия.

Адвокатът на репортера - Даниил Берман, заяви, че не е бил позволен в постройката на съда на закритото съвещание, макар че е имал заповед да го съставлява. Берман допусна, че управляващите ще се опитат да назначат длъжностен юрист на Гершикович. След края на правосъдното съвещание той е бил изведен през задния вход, качен в кола и откаран в незнайна посока.

В петък " Уол Стрийт Джърнъл " упрекна президента Владимир Путин в ескалиране на " навика на Кремъл да взема американци за заложници ". Това съгласно изданието е " още едно доказателство, че Русия се отделя от общността на цивилизованите народи “.

Според изданието моментът на ареста наподобява като пресметната провокация, с цел да сложи Съединени американски щати в неловко състояние и да сплаши задграничната преса, която към момента работи в Русия. " Кремъл потиска вътрешните репортажи в Русия, тъй че задграничните репортери са последните самостоятелни източници на вести “, прибавят от " Уол Стрийт Джърнъл ".

Медията отбелязва, че карцерът на Гершкович идва дни откакто е разгласил разкрития за упадъка на съветската стопанска система. " Кремъл не желае тази истина да бъде разказана “, се споделя още в публицистичната публикация на " Уол Стрийт Джърнъл ", която отхвърля " съмнителното “ обвиняване в шпионаж.

Според изданието карцерът може да е и " отговор “ на обвиняванията, повдигнати предходната седмица от Министерството на правораздаването на Съединени американски щати против Сергей Черкасов - съветски жител, упрекнат в машинация и като непознат сътрудник. " Путин постоянно взема заложници за по-късно да ги замени за руснаци, направили закононарушения в Съединени американски щати “, написа медията.

Белият дом назова обвиняванията в шпионаж „ нелепи " и сподели, че съветският водач персонално е дава отговор за здравето и сигурността на Гершкович. Международната организация " Репортери без граници " разяснява задържането на репортера в Туитър: " Журналистите не би трябвало да бъдат обект на набези! ".

Говорителят на президента Владимир Путин - Дмитрий Песков повтори позицията на Кремъл: " Още един път дублирам - не става въпрос за съмнение, той е бил арестуван на мястото на престъплението ". Песков твърди, че упълномощените задгранични публицисти " не са изправени пред никакви ограничавания " в страната и могат „ не престават журналистическата си активност “.

Адвокат Иван Павлов от правозащитния план " Първи отдел " сподели пред Инсайдър, че Русия не е спазила негласното предписание " да не се протяга ръка на упълномощени публицисти ", което е още един знак за ескалиращата борба със Запада.

Семейството на Гершкович емигрира от Русия в Съединените щати, когато той е дете. Той е публично упълномощен като публицист от съветското външно министерство.

Не е известно къде е държан през днешния ден. При сходни предходни каузи за шпионаж, гледани пред същия съд, обвинените са били държани в центъра за задържане в Лефортово - някогашен затвор на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) , където с изтезавани арестувани по политически аргументи в руска ера.

Откакто стартира своята непровокирана пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 година, Русия стегна законите за цензурата, като разшири дефиницията за това какво съставлява държавна загадка. Кремъл раздаде сурови присъди за тези, за които се счита, че са „ дискредитирали “ армията.

Съединени американски щати и Русия организираха през декември. Тогава американската баскетболна звезда Бритни Грийнър , арестувана за минимално количество канабис в електронно устройство, против съветския търговец на оръжие Виктор Бут .

Последният американски кореспондент, задържан в Русия по обвинявания в шпионаж, е Никълъс Данилоф. Той е сътрудник на Ю Ес Нюз енд Уърлд (US News and World) и е арестуван през 1986 година oт Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Той е държан без да му бъдат повдигнати публични обвинявания в продължение на 20 дни, до момента в който не е сменен със чиновник, работещ в задачата на Съветския съюз на Организация на обединените нации в Съединени американски щати, задържан от ФБР.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР