Ледове от Гренландия ще повишат световното морско равнище с най-малко

...
Ледове от Гренландия ще повишат световното морско равнище с най-малко
Коментари Харесай

Топящи се ледове от Гренландия ще повишат морското ниво с най-малко 27 сантиметра

Ледове от Гренландия ще покачат международното морско ниво с минимум 27 сантиметра, съобщи Асошиейтед прес, като цитира ново изследване.
Прочетете още
Т.нар. зомби лед е този, който към момента е прикован към по-дебели сектори, само че към този момент не се зарежда от основните ледници, които получават по-малко сняг. Той се топи поради климатичните промени, изяснява Уилям Колган от Геоложката работа на Дания и Гренландия, съавтор на проучването.

" Това е мъртъв лед. Просто ще се стопи и ще изчезне от ледената завивка ", коментира специалистът в изявление. " Този лед отива в океана, без значение от климатичния сюжет, който одобряваме в този момент ".

Водещият създател на изследването Джейсън Бокс споделя, че това е " по-скоро като да си с единия крайник в гроба ".

Неизбежните 27 сантиметра в проучването повече от два пъти надвишават упованията за повишаване на морското ниво на откривателите от топенето на ледената завивка на Гренландия.

Проучването, оповестено в изданието " Нейчър клаймит обмен ", предизвестява, че може да се стигне и до 78 сантиметра растеж на морското ниво.

За разлика от това, в миналогодишния си отчет Междуправителствената експертна група по климатичните промени предвижда диапазон от 6 до 13 сантиметра за евентуално повишаване на морското ниво от топенето на леда в Гренландия до 2100 година

Според един от създателите на новото проучване повече от 120 трилиона тона лед е жертван да се трансформира във вода.

За първи път учените пресмятат минимална загуба на лед и съпътстващо повишаване на морското ниво за Гренландия, където е една от двете солидни ледени покривки на Земята, наранени от изменението на климата. Специалистите са употребявали техника за пресмятане на минималната загуба на лед, прилагана и при планинските ледници за целия заледен остров.

Учените обаче не могат да предвиждат времето, належащо за разтопяването на ледовете в Гренландия.

Съавторът Уилям Колган споделя, че екипът не знае какъв брой време ще отнеме, с цел да се стопи целият жертван лед, само че прави обосновано съмнение, че евентуално това ще стане до края на този век или най-малко до 2150 година, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР