Ледниците в Швейцария са загубили 10% от обема си само

...
Ледниците в Швейцария са загубили 10% от обема си само
Коментари Харесай

Ледниците в Швейцария загубиха 10% от обема си за две години

Ледниците в Швейцария са изгубили 10% от размера си единствено за две години, откри отчет на Центъра за наблюдаване на ледниците Glamos. 

Експертите са следили рисковото топене на леда тази година. Учените оповестиха, че измененията в климата, водят до извънредно горещи лета и зими с доста малко количество сняг, а това от своя страна води до ускоряващото се размразяване на ледниците. Обемът, изгубен през горещите лета на 2022 и 2023 година, е същият като този сред 1960 и 1990 година

Снимка: iStock

Анализът на Швейцарската академия на науките откри, че 4% от общия размер на ледниците в Швейцария е липсващ тази година, което е вторият максимален годишен спад в историята. Най-големият спад беше през 2022 година, когато ледниците са намалели размера си с 6%. 

Експертите даже са подхванали прекъсване на измерването на леда на някои ледници, защото те към този момент са пресъхнали. 

Снимка: iStock

Мониторингът на ледниците в Швейцария следи 176 ледника. 

Ръководителят на Glamos Матиас Хъс съобщи, че тук-там има единствено “мъртъв лед ”, а дребните ледници изчезват. Според него това е композиция от изменението на климата. 

Сравнително топлите течения в дълбините на Арктика се оказват по-топли и по-близо до повърхността, в сравнение с специалистите смятаха до момента

За да спре Швейцария да губи леда си, излъчванията би трябвало да бъдат спрени, сподели той. 

Снимка: iStock

Тази година Швейцарските Алпи означиха рекордни равнища на стопляне. През август швейцарската метеорологична работа откри, че надморската височина, на която преваляванията замръзват е 5289 метра, което е нов връх. За съпоставяне предходната година те замръзваха на 5184 метра.

Ледената шапка на Антарктида, се следи деликатно, тъй като в случай че се разтопи ще провокира пагубно повишаване на морското ниво

Планинският пейзаж също се трансформира заради топящия се лед. За първи път в историята на страната има голи скали.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР