Ледниците по света са се свили с два процента само

...
Ледниците по света са се свили с два процента само
Коментари Харесай

Само за десет години: Ледниците по света са се свили с два процента

Ледниците по света са се свили с два % единствено за десетилетие, откри ново изследване, направено благодарение на спътника " КрайоСат " (CryoSat) на Европейската галактическа организация (EКА) и представено от уеб страницата ѝ.

Основната причина за загубата на лед е повишението на температурите на въздуха.

В публикацията, оповестена в изданието " Джиофизикал рисърч летърс ", е разказано по какъв начин учени са анализирали данни от спътника, с цел да покажат, че ледниците са изгубили цели 2720 гигатона лед сред 2010 и 2020 година

        View this post on Instagram                      

A post shared by ESA Earth Observation (@esa_earth)

Изследването демонстрира също, че по-високите температури на въздуха са причина за 89 % от тази загуба.

Разгледаните ледници се намират на всички континенти, като се изключи Австралия. Те са главен източник на прясна вода. Например единствено тези във високопланинската част на Азия обезпечават вода за над 1,3 милиарда души. Те са значими и за промишлеността като производството на електрическа енергия от Водноелектрическа централа.

Намаляването на ледниците по света ще докара до съществени проблеми за локалното население.

Освен това загубата на лед способства повече за повишението на морското ниво, в сравнение с топенето на гигантските шапки в Гренландия и Антарктида.

        View this post on Instagram                      

A post shared by ESA Earth Observation (@esa_earth)

Въпреки че планинските ледници са основни индикатори за изменението на климата и са значими за обществото, оценките на загубата на маса на ледниците в международен мащаб са лимитирани до няколко научни проучвания. 

Това се дължи на многочислените на практика провокации при картографирането и наблюдението на ледниците, които нормално се намират в комплицирани пресечени местности. Освен това няма специфична сателитна задача, предопределена за тази цел.

" Сигурен съм, че множеството хора са виждали фотоси, направени по друго време, които демонстрират по какъв начин ледникът се е отдръпнал с течение на времето. Можем да забележим това и от сателитни фотоси ", изяснява Ноел Гурмелън от Единбургския университет. " Но с цел да разберем какво в действителност се случва, би трябвало да измерим по какъв начин се трансформира размерът на ледника ".

        View this post on Instagram                      

A post shared by ESA Earth Observation (@esa_earth)

" Успяхме да използваме тази техника за проучване на ледниците по целия свят и можем да отчетем, че общо планинските ледници са изгубили 2% от размера си сред 2010 и 2020 година ", споделя Ливия Джейкъб от изследователския институт " Ъртуейв " в Обединеното кралство. Според нея това възлиза на общо 2720 гигатона. " Важно е да се означи, че установихме също, че температурата на въздуха, предизвикваща топенето на ледената повърхнина, е причина за 89 на 100 от тази загуба на лед ", добавя тя.

Научният екип се обръща към спътника " КрайоСат " на ЕКА, който разполага със специфичен апарат за премерване на височината на ледените повърхности. 

Изследването на екипа, подкрепено от програмата на ЕКА " Наука за наблюдаване на Земята в интерес на обществото ", беше показано на Общото заседание на Европейския съюз по геонауки, която се организира тази седмица в Австрия.

Източник: Теодора Славянова/БТА
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР