Ледниковият масив на Гренландия е вторият по големина на Земята

...
Ледниковият масив на Гренландия е вторият по големина на Земята
Коментари Харесай

Величието на втория по големина леден масив в 3D (ВИДЕО)

Ледниковият масив на Гренландия е вторият по величина на Земята след Антарктида – в случай че той се разтопи, равнището на водата в Световния океан ще се повиши с 20 сантиметра.

Масите от замръзнала вода са се натрупвали на острова в продължение на хиляди години – пласт след пласт, и съхраняват информация за климата на планетата и състава на нейната атмосфера в от дълго време отминали геоложки столетия.

За да обединят насъбрания в продължение на десетилетия проучване размер от познания, чиновниците от студията Goddard’s Scientific Visualization Studio на НАСА са основали 3D карта, с чиято помощ може да се надникне в историята на ледения остров.

Климатолозите изключително се интересуват от долния пласт лед, образуван сред двете последни ледникови столетия, когато климатът на Земята е бил доста сходен на актуалния.

За основаването на картата са употребявани два типа данни: първо, сведения, получени благодарение на химични сонди, спускани в дълбините на ледника, и второ, насъбраните за седем години данни, снимани от радиосондите на самолети в границите на плана IceBridge на НАСА, както и от сателитни фотоси.

Радиосигналът от сондата на прелитащ аероплан минава по друг метод през другите пластове лед и сняг. Това е разрешило на учените да сформират подробна стратиграфия.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР