Ледената вълна в Европа е взела от петък насам 47

...
Ледената вълна в Европа е взела от петък насам 47
Коментари Харесай

Студът взе 47 жертви в Европа. Южна Франция парализирана от сняг

Ледената вълна в Европа е взела от петък насам 47 жертви, съобщи Франс прес.

18 са умрелите от измръзване в Полша, 6-има в Чехия, 5-има в Литва, по 4-има във Франция и Словакия, по двама в Италия, Румъния, Сърбия и Словения. Най-малко по една жертва е взел студът в Дания, Испания и Страна на баските. В Естония от началото на февруари са умряли 7 души.

Циклонът получи разнообразни имена: „ Звярът от изток “ в английските медии, „ Сибирската мечка “ – в Дания, „ Снежното оръдие “ - в Швеция, „ Москва-Париж “ - във Франция.

Силен сняг блокира през вчерашния ден Южна Франция. В 27 департамента бе оповестена оранжева паника за снеговалежи и поледици. На места натрупа 40 см за часове.

Заради студената вълна Франция доближи пика на потреблението на ток през вчерашния ден сутринта и се наложи да внесе по неотложност няколко хиляди мегавата електричество от прилежащите страни.

Трафикът в Южна Франция блокира. Около 1000 закъсали на пътя бяха евакуирани в 25 краткотрайни центъра в Еро и Гиняк, на 30 км от Монпелие, заяви Франс прес.

Някои от автомагистралите бяха отчасти затворени тази нощ.

Полетите от летището в Ница нощес бяха анулирани. Пистите ще останат затворени най-малко до през днешния ден. Хотелите към летището нощес се препълниха от чакащи пасажери.

Вчера по здрач бяха анулирани и всички полети от Манпелие. С огромни закъснения излитаха самолетите от По и Биариц. Улиците на Биариц се трансфораха в писти за ски и сноуборд.

В Монпелие всички публични здания през днешния ден ще бъдат затворени. В региона на Тулуза вятърът доближи 100 км в час.

Вчера бе най-студеният 28 февруари в Белгия и Франция от 1901, откогато се води статистика.

Във Англия придвижванията по пътищата бе парализирано на доста места, стотици учебни заведения останаха затворени.

Миналата нощ температурите на целия континент останаха доста под нулата: минус 24°C в Германия, минус 29 в Естония, минус 18 в Чехия. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР