Лечебните свойства на някои растения са били известни още преди

...
Лечебните свойства на някои растения са били известни още преди
Коментари Харесай

Най-лечебните билки в България са точно десет на брой

Лечебните свойства на някои растения са били известни още преди повече от 5000 години в земите на Асирия, Египет, Индия и Китай. В своите писания учени от Древността оставят информация за билките, употребени по тяхно време: римският доктор Гален (129 – ок. 201), създателят на гръцката медицина Хипократ (460 – ок. 370 пр.н.е.), Диоскорид (1 век), таджикския доктор и академик Абу Али Ибн Сина – Авицена.

В труда си " Изследвания върху растенията “ Теофраст, именуван татко на ботаниката, споделя, че Тракия е най-богатият на лечебни треви регион в тогавашния свят. Подробно изложение на употребяваните от траките билки прави Диоскорид в съчинението си " За лекарствените средства “. Данните за славяните пък сочат, че те са се употребили най-вече от лечебните свойства на някои дървесни типове – бреза, бор, върба, ела, липа, клек, явен.

Един от първите източници за практиките на билколечение в българската страна е " Шестоднев “ на Йоан Екзарх (7 век), в който се разказва лекуването на плеврит с върба, кукуряк и топола. Богомилите също са били известни с националното си лекуване.

Векове наред в българските национални песни се пее за омайни билета, брани по ранина от млади моми и момци… Дали магическото деяние на положителните духове, населявали античния Хемус, не е основало тези омайни растения, изплели нанизи от дъхави колиета по гори и ливади? Едно е несъмнено – в тях тече живителният сок на земята на българите и по тази причина те носят здраве и мощ, хубост и геройство, обич.

Днес у нас съществува голямо благосъстояние и многообразие на растителни типове – към 3600. Като лечебни растения се използват към 650 от тях, а годишно се събират над 300 типа. Благодарение на разнообразните климатични и почвени условия българските билки съдържат висок % биологично дейни субстанции.

Някои от най-полезните растения, публикувани по родните земи, а в края на зимата, броени дни преди природата да облече зелената си одеждa, ние ви ги представяме, написа в. " Стандарт ".

Ето 10-те най-лечебни билки, които могат да бъдат открити у нас.

1. Бъз

Бъзът е считан за най-силната и универсална българска билка. Изключително богат е на потребни субстанции и лекува всевъзможни болежки. С лечебна цел се употребяват всички елементи от билката бъз – корените, листата, плодовете и цветовете.

2. Левзея

На пръв взор наподобяващата на магарешки бодил левзея е в действителност мощно енергизираща билка, която сполучливо лекува пролетна отмалялост, меланхолия, полова уязвимост.

3. Бял равнец

Билката бял равнец е едно от най-често употребяваните лечебни растения. Ботаническото название на билката (Achillea) се счита, че произлиза от името на гръцкия воин Ахил.

Някои назовават белия равнец мъжка билка, защото в предишното бойците наложително носели със себе си бял равнец поради свойството му да стопира вътрешни и външни кръвоизливи и да успокоява болките. Други пък считат белия равнец за женска билка, тъй като оказва помощ при маточни кръвотечения, менструални болки, менопауза, дисменорея и хиперменорея. Белият равнец има кръвопречистваща мощ и е идеално средство за детоксикация на организма.

Белият равнец е именуван " освобождение от всички беди “ поради вярата в съвсем магическата му дарба да оказва помощ там, където като че ли вяра за излекуване няма.

4. Имел

Имелът подпомага кръвообръщението, потребен е при високо кръвно налягане и защищава от атеросклероза. В химичния му състав се откриват: витамин С, восъци, смолисти субстанции, холин, ацетилхолин, флавоноиди, танини, олеанолова киселина и токсин с белтъчна природа, наименуван вискотоксин.

5. Маточина

Маточината или така наречен лимонче е изключително потребна билка за хора, изложени на непрестанен стрес и напрежение. Защото листата с мек лимонен усет работят успокояващо на нервната система и облекчават подбудени от напрежение разстройства на стомаха и червата.

Съдържа етерично масло, в състава на което влизат цитрал, цитронелол, гераниол, линалол и други Ясно изразеното седативно деяние се дължи точно на цитрала. Освен това в дрогата се откриват тритерпеновите урзолова и олеанолова киселина, 5% дъбилни субстанции и захарта стахиоза.

6. Коприва

Както и брезата, копривата спомага за отделянето на урина. Тя обаче има и спомагателен резултат – спомага за унищожаване на шлаките, което я прави идеална билка в битката със затлъстяването. В състава на копривата се откриват редица скъпи субстанции, потребни за здравето на организма. Известно е, че в 100 г пресни листа от коприва се съдържат към 84 г вода, 2-3 г белтъчини, 3-4 г захари и към 5-6 г разтворими субстанции, а също етерично масло, флавоноиди и дъбилни субстанции.

7. Ранилист

Билка, ценена още от хайдутите – ранилист или хайдушка билка. Хайдутите са я употребили за всичко. Засилва имунната отбрана, при нервно безсилие и виене на свят, при подагра и жлъчни болести. Това, което не се знае е, че напоследък се употребява нейното отслабващо деяние – за понижаване на непотребните килограми при затлъстяване. В България й споделят също раковче. Лекува всички белодробни възпаления. Тя е едно от главните имунно укрепващи растения.

8. Невен

Той е една от старите български билки. Знаем, че мас от невен със свинска мехлем се е употребил при кожни болести, изгаряния. Отвара от невен се пие при стомашно чревни болести, гастрити, колити и т. н.

9. Жълт кантарион

Набран на Еньовден и закачен на дърво, пази равнищата от градушка. Слага се в еньовия венец. Жълтият кантарион е стомашно чревно биле, за лекуване на нерви. Той е божествена билка. Нарича се още Христова чудотворка, Христова кръв. Не би трябвало да се плашим, че хората го берат и може да изчезне. Никой път индивидът не може да попречи едно растение да го има или няма върху земята. Аз в никакъв случай не бера от същото място, където съм брал предходния път, тъй като нормално там порастват остарели билки. Младите растения са с по-голяма мощ.

10. Мак

Макът не се употребява с положително име поради упойващите му свойства, с които доста хора злоупотребяват. Но с изключение на опиум, макът е извънредно здравословна билка.

Макът, прочут още като кадънка и рогатец, е полско растение с незаменими здравословни качества. Съдържа алкалоиди, слузни, смолисти и пектинови субстанции, гликозиди, органични киселини.

Макът има мощно сънотворно деяние, стопира кашлицата, оказва помощ при изобилна менструация и кръвоизливи, защото има и кръвоспиращо деяние.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР