Лазерната комуникация вече се използва в космоса, например в сателитите

...
Лазерната комуникация вече се използва в космоса, например в сателитите
Коментари Харесай

Европейски учени тестваха лазерно зареждане на сателити

Лазерната връзка към този момент се употребява в космоса, да вземем за пример в спътниците Starlink на SpaceX. Технологията разрешава прехвърлянето на огромни количества данни за извънредно къс интервал от време. Лазерната сила обаче може да бъде употребена освен за преноса на данни, само че и за зареждане на батериите на дребните спътници в орбита. Консорциум от откриватели от Европейския съюз създава система за безжично зареждане на наноспътници с лазери. Наскоро учените демонстрираха мощ от 20 W благодарение на нишковиден лазер. Плановете са в бъдеще да я усилят до киловат.

През 2020 година Европейският съюз сътвори консорциум за създаване на безжична система за зареждане на наноспътници. Той се състои от пет организации: Институтът по физика на актуалните материали, нанотехнологии и фотоника (IFIMUP), Факултетът по естествени науки на Университета в Порто, Центърът за нанотехнологии и интелигентни материали (CeNTI), Европейският център за научни проучвания и развиване, основан в Португалия, и Институтът за редовно и компютърно инженерство, технологии и просвета (INESC TEC). Университетите в Лимож и Виго също вземат участие в плана.

Консорциумът се зае с създаването на план, наименуван Innovative Wireless Power Devices Using Micro-Thermoelectric Generators Arrays (WiPTherm). Основната цел на този план е да се сътвори новаторска система за безжично предаване на сила, която може да се употребява за зареждане на устройства за предпазване на сила на микро- и наноразмерни спътници. Беше решено да се употребяват термоелектрически, а не фотоволтаични системи за приемане на сила.

Учените са създали правоприемник и оптична система, състояща се от масив от лещи и 27 термоелектрически датчика. За предаване на силата е определен лазер с дължина на вълната 1550 nm, който нормално се употребява при оптичните нишки. Целта на плана е да се създаде източник на сила с мощ 40 W с вероятността да се реализира транспорт на мощ на лъча от 1 kW.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР