Лазерен лъч, управляван от изкуствен разум, убива хлебарките точно и

...
Коментари Харесай

Лазерен автомат с изкуствен интелект убива хлебарки


Лазерен лъч, ръководен от неестествен разсъдък, убива хлебарките тъкмо и безкомпромисно (снимка: CC0 Public Domain)

Трима откриватели от университетите Ериот-Ват, Пол Сабатие и Съсекс са създали устройство, основано на изкуствен интелект и оборудвано с лазер, което може да се употребява за пукотевица и ликвидиране на хлебарки – изцяло автоматизирано. В публикация, оповестена в списание „ Oriental Insects “, учените разказват устройството и неговата продуктивност, откакто е тествано върху действителни инсекти.

Правени са доста опити за основаване на артикули, предопределени да убиват хлебарки – с друга степен на триумф. Един сериозен минус на множеството джаджи е, че инсектицидите могат да бъдат рискови за хората, за домашните любимци и за околната среда като цяло. Поредният опит на откривателите разчита на напълно нов метод към казуса – ликвидиране с лазерен лъч.

Един от членовете на екипа, Илдар Рахматулин, има предходен опит с потреблението на лазерни лъчи за ликвидиране на нежелани инсекти. Той и сътрудниците му са създали устройство за ликвидиране на комари на база на AI. В новия си план тримата учени са модифицирали по-рано проектираното устройство, с цел да се съсредоточат върху хлебарките.

Дизайнът е много елементарен. Основата е Jetson Nano – малко електронно устройство, което ръководи програмен продукт за машинно образование. Добавени са две камери, галванометър и конфигурируем лазер. Галванометърът служи за приемане на данни от AI модула и за потребление на това, което получи, с цел да се промени посоката на лазера.

След извършените проби в лаборатория учените разкрили, че тяхното устройство може с акуратност да разпознава хлебарките – и да ги унищожи. Те също по този начин разкрили, че могат да настроят лазера тънко, с цел да реализиран разнообразни резултати – да вземем за пример, допустимо е лазерът единствено да зашеметява нежеланите твари.

Всеки, искащ да си сглоби лазерен апарат за избиване на хлбарките, може да си смъкна схемите от интернет (графика: Oriental Insects, 2022)

Изследователите са разгласили изображенията, употребявани за образование, в, а съответният набор от данни за следене – на kaggle.com. Всеки, който желае, е свободен да направи свое лично устройство, употребявайки тактиката, разказана в публикацията. Учените предизвестяват, че мераклиите да си сглобят домакински лазерен автомат за избиване на хлебарки би трябвало да внимават, тъй като употребяваният лазер може да аргументи слепота, в случай че попадне в окото.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР