Отец Василий за Лазаровден: Христос показа, че наистина е Бог - този, който има власт над живота и над смъртта

...
Лазаровден е денят, когато Христос прави онова велико чудо да
Коментари Харесай

Лазаровден е денят, когато Христос прави онова велико чудо да възкреси четиридневния Лазар, тоест той е бил 4 дни в гроба, с което доказва, че възкресението е истински акт, че това, което нас всички ни очаква в деня на възкресението ще се случи.

Това каза в интервю за БГНЕС отец Василий, предстоятел на столичния храм „Преображение Господне”.

„И не е просто някаква илюзорност или едни хубави приказки, които хората да мечтаят и така да живеят, а това е действителен акт, който при Второто пришествие на нашия Спасител Господ Иисус Христос, ще се случи с всички покойници. Той по този начин показа нагледно каква е истинската реалност на този акт на възкресение“, добави той.

Отец Василий посочи, че това е денят преди Цветница, преди денят Вая когато Господ влиза тържествено в Йерусалим. „Той, когато тръгва към Йерусалим, защото казва, че е настъпило времето за Неговата жертва, която Той ще направи в името на цялото човечество – да спаси хората от първородния грях, тръгва към Йерусалим. По пътя Му изпращат вест, че неговият много добър приятел – Лазар, който е брат на Марта и Мария е починал. Тогава в цялата си тази мъка и утеха, която иска да донесе на своите близки приятели, тръгва към техния дом. Когато стига там, Той казва и утешава Марта и Мария, че това, което е случило с техния брат е само временно и поисква да Му покажат къде е погребан. Той отива там, казва да махнат камъка от пещерата. Те Му казват: Да, но той вече от четири дни е умрял и мирише. Той казва: Отворете, махнете камъка. И когато те махат камъка, и всички са в потрес от това, което се случва. Той казва: Лазаре, излез. Тогава Лазар, както е увит, става и излиза и всички са в потрес от този акт, защото те са знаели, че той от 4 дни е починал, но ето, че Христос показа, че той наистина е Бог, наистина е този, който има власт над живота и над смъртта и всичко, което поиска Бог може да се случи, защото Той е Боговъплатеният Спасител Синът Божий, който дойде на този свят, за да ни изкупи от първородният грах и да ни даде надеждата за това всеобщо възкресение“, каза отецът.

Свещеникът посочи, че това е евангелско събитие, което ние честваме и си спомняме както всички други празници през годината паметта на всички светии, които празнуваме през годината.

„И това събитие също го отпразнуваме по единствения начин, по който църквата може – с Божествена литургия за възхвала на Господа за всичките му благодеяния, които той сътвори тук на земята, докато беше сред нас и ние в ознаменуването на тези велики събития, всяка година си ги спомняме и ги трансформираме чрез Божествена литургия молитва към Бога“, каза отец Василий. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР