Лъвов мост е емблематично място в столицата, а днес Sofia24.bg

...
Лъвов мост е емблематично място в столицата, а днес Sofia24.bg
Коментари Харесай

Знаете ли защо лъвовете на Лъвов мост са четири и са без езици?

" Лъвов мост " е емблематично място в столицата, а през днешния ден Sofia24.bg ще ви опише за него. Знаете ли обаче за какво лъвовете са тъкмо четири на брой и каква е историята на това място? Известно е, че лъвът постоянно е олицетворявал решителността и смелостта на народа ни през вековете и остава вечно знак на страната ни.

Преди построяването на " Лъвовия мост " на това място е бил издигнат така нареченият " Шарен мост ". Неговата история се свързва с името на богатия софийски турчин Халил Сали Ефенди. Една година реколтата се случила доста добра и измежду шопите бързо се разчуло, че Халил купува плява. Селяните почнали да се надпреварват кой да му донесе повече. Халил никого не върнал, а въпреки и на ниска цена плащал на всеки. На въпросите за какво му е толкоз плява, той умерено отговарял, че " времето продава сламата “.

На идната година реколтата не била добра и селяните отново идвали при Халил – този път, с цел да си купят по някоя кола плява. Но Халил продавал естествено с огромна облага, а по-късно построил мост. В духа на турската архитектурна традиция мостът бил нашарен и отсам идва името му " Шарен мост “. 

На това място на 15 ноември 1877 година турските управляващи по едно и също време обесват тук четирима книжари, които са съратници на Васил Левски. Софиянците са участници в Априлското въстание. Това са Георги Стоицев Абаджиев, Стоян Недялков Табаков, Никола Крушкин-Чолака и Киро Спасов Геошев. Веднага след Освобождението Христо Г. Данов предлага на Лъвов мост да се построи монумент на обесените книжари. Проектът е на Вацлав Прошек. Според първичния проект мостът е централен детайл, към който би трябвало да се построи огромен кръгообразен площад, разграничен на две от Владайската река. Кмет на София през 1888 година е Димитър Петков. Негова е заслугата София да се трансформира в съвременен град. 

Изпълнението на плана се случва през 1889-1890 година от компанията " Братя Прошек “ и коства големите по това време 260 000 златни лв.. За страдание от целия комплекс е издигнат единствено мостът, на който лъвовете символизират четиримата герои, които са обесени от турците. Мостът е декориран с четири бронзови фигури на лъвове, откъдето идва и името му.

Всеки един от бронзовите лъвове тежи по един звук, изработени са от виенската компания " Филип Вагнер Биро ", като са сложени на мястото през 1891 година. Днес е непокътната единствено паметната плоча на Георги Стоицев, която стои в профил на моста. Наблюдателни софиянци обаче виждат, че лъвовете нямат езици. Хората стартират да се майтапят между тях, че лъвовете нямат езици, с цел да не кажат какъв брой средства са откраднати при градежа на моста.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР