Лавинообразен е ръстът на сигналите за купуване на гласове -

...
Лавинообразен е ръстът на сигналите за купуване на гласове -
Коментари Харесай

Безсилието на МВР

Лавинообразен е растежът на сигналите за пазаруване на гласове - със 17% повече досега при тези избори спрямо предходните. Образуваните досъдебни производства - двойно повече, регистрира вътрешният министър Иван Демерджиев./Стр.3/
Какво значи това самопризнание? Звучи като опрощение, като израз на изтощение Министерство на вътрешните работи да се оправи с казуса. 
Продавачите и купувачите на гласове за идния избор си имат имена и Министерство на вътрешните работи разполага с задоволително оперативни данни да ги профилактира. Но очевидно не го прави. Защо?! Досега не сме чули за някакви съществени арести, с изключение на за няколко кмета на родопски села. 
Сухата статистика за възходящ брой досъдебни производства в тази връзка по никакъв начин не успокоява. От години схемата за търговия с избор е добре проведена и срутва доверието на хората в изборната и в политическата система.
Търговият с вота си има подчиненост - тартори и реализатори, като задачата на последните е да управляват гласуването по секциите в изборния ден. Които си правят гладко и безочливо работата под политически и властови чадър.
Публична загадка е обаче, че на доста места в страната тази покупко-продажба си върви с негласното безмълвие и на локалните РДВР-та, явно забъркани в далаверата. 
А откакто е споделил " А ", дано Демерджиев да продължи и нататък. Защо, да вземем за пример, премълчава за кои политически сили са тези сигнали за пазаруване на гласове? Защо не уточни имената на изборните брокери. Та единствено в случай че им разлепят физиономиите и имената в съответните райони, хората ще се замислят дали да се заиграват с тях на изборите.
" Набелязали сме рисковите секции, знаем хората, които се занимават с тази активност, Министерство на вътрешните работи работи по над 190 оперативни сигнала ", твърди Демерджиев. 
Ами, хайде задействайте ресурса на Министерство на вътрешните работи, стига се оплаквахте господин министър!
И какво значи " оперативни сигнали "? Търгашите на една партия клепат търгашите на друга и назад. Това ли е " оперативният сигнал "? А за какво не се извършат избраните със закон оперативни мероприятия на полицията по установяването на нарушаванията на Избирателния кодекс? Защо за тях не рапортува Семерджиев?
Всички сме наясно, че от празни приказки нищо няма да излезе. Обаче, както се споделя, кипи неправилен труд и се дават обществени доклади, които никого не възпират да продава и купува гласове. 
Крайно време е Министерство на вътрешните работи да изкара нескрито описите на търгашите и на партиите, които употребяват тези способи да печелят по избори кухи проценти. Пък няма да е зле да се потърси наказателна отговорност от тях. Но по тази причина Министерство на вътрешните работи би трябвало да събере доказателства и дружно с прокуратурата да се задействат. 
Впрочем на доста хора им е писнало от този филм и даже дават своя " рецепта " в обществените мрежи: за тези, за които има данни, че ще купуват гласове, да се прибират към 21 часа на 1 април с полицейска мярка " задържане за 24 часа ". И на 2 април към 21 часа след края на изборния ден се освобождават по живо, по крепко. 
Това е предварителна защита на всеобщо публикувано закононарушение и дружно със възбраната за продажба и приложимост на алкохол на обществени места в деня за размисъл, току виж дала резултат.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР