Лавина е паднала в събота до хижа Вихрен в Пирин,

...
Лавина е паднала в събота до хижа Вихрен в Пирин,
Коментари Харесай

Лавина затрупа десетки коли до хижа Вихрен

Лавина е паднала в събота до хижа Вихрен в Пирин, заяви Нова телевизия. Пострадали няма. Блокирани са останали колите на повече от 10 души, на които се наложило да се приберат пешком. " Тази зима имаше извънредно доста сняг. По данни на Лавинната асоциация имаме 5.8 метра натрупал сняг. Като слегне, това е 3 метра сняг”, изясни планинарят Явор Първанов. По думите му със мощното стопляне е допустимо някой от пластовете на снежната завивка да се свлече. Пътят към хижа Вихрен е затворен. Затрупаните коли остават на място, до момента в който времето разреши пътят да бъде измит.

10 см е снежната завивка на прохода " Петрохан”. Температурата в региона е -5 градуса. Пътищата в региона се почистват и опесъчават от шест машини. Сняг вали и на прохода Шипка. Заради вятъра видимостта е понижена до 50%. Снежната завивка там е към 4 см, пътното платно е заснежено и заледено тук-там поради негативните температури. По информация на регионално пътно ръководство в Стара Загора два снегорина почистват прохода от южна страна.

Сняг вали и на Прохода на Републиката. Там също са минусови температурите, само че по информация на регионалното пътно ръководство вали малко по-малко сняг. Троянският проход е затворен още веднъж поради мощен снеговалеж от нощес, заяви бТВ. Оттам не могат да минават никакви моторни транспортни средства – нито товарни, нито леки. В област Смолян, където още в неделя стартира да вали сняг, няма затворени пътища. Снеговалежът там е слаб, осведомят службите, само че мощният вятър обаче затруднява придвижването по високите места.

Още през вчерашния ден от организация пътна инфраструктура предизвестиха всички, които ще пътуват през планинските проходи, да приготвят колите си за зимна конюнктура – зимни гуми, в случай че се наложи и вериги, цялостни резервоари с гориво и най-много вниманието на водачите да е нараснало.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР