Лаура Кьовеши не е казала на главния ни прокурор Иван

...
Лаура Кьовеши не е казала на главния ни прокурор Иван
Коментари Харесай

Береану пред Фрог: Кьовеши не е казала на Гешев, че с “въдица слонове не се ловят”

Лаура Кьовеши не е споделила на основния ни прокурор Иван Гешев репликата, че с “въдица слонове не се ловят ”. Това описа пред Фрог нюз журналистът Владимир Береану. Ето какво още добави той:
Г-н Береану, в предаване по ТВ7/8 казахте, че сте търсили връзка с шефа на европейската прокуратура Лаура Кьовеши. По какъв мотив е станало това?

Потърсих мнението на Лаура Кьовеши, във връзка изявлението на основния прокурор Иван Гешев, че в диалог с нея и говорейки за Наказателен кодекс, тя му споделила, че с въдица слонове не се хващат. Стана му любопитно, тъй като сходни изявления не са в стила на Кьовеши. Затова се свързах с прочут, който пък има директен контакт с нея. Исках да схвана дали фактически Кьовеши е споделила това на Гешев.

Получихте ли отговор?

Да, Кьовеши е споделила, че е имала диалог с Гешев, само че само по въпроса за българските прокурори, които ще вземат участие в Европейската прокуратурата. Никога обаче не е говорила за “въдици и слонове”. Аз това е чаках. Гешев си е измисля. Но той има голямо предпочитание да се съпоставя с Лаура Кьовеши. Много желае хората да го съпоставят с нея, надали не че той е българския Лаура Кьовеши.

Напоследък прокуратурата насити публичното пространство с чатове от следствието против братя Бобокови. Според вас с каква цел се прави това - да се покаже истината или се гонят други ползи?

Нещата са изцяло ясни. Този метод е противозаконен. Не може да публикуваш неща, които си получени по досъдебно произвеждане. Особено за хора, които са очевидци. Съветника на президента Пламен Узунов няма повдигнато обвиняване, само че негова преписка излезе нескрито. Всичко, което се пуска от държавното обвиняване, е като от колега-разследващ публицист. Всички ние като проверяващи публицисти, в случай че попаднем на такива чатове, може да си позволим да ги пуснем. Но е неприемливо това да го прави прокуратурата. Това се прави единствено с политическа цел.

Каква може да е тя?

Първо министър председателят сподели, че Румен Радев му е главен съперник и го упрекна, че се занимава със следене, като му пуска дрон в двора. Иван Гешев, който е отмъстителен, също се насочи към Радев. Той няма да не помни, че президентът върна един път кандидатурата му за основен прокурор на Висш съдебен съвет. Цялото това стартиране на есемеси и цялата полемика е ориентирана към Румен Радев, а не против Пламен Узунов. Забелязвате ли, че се употребява напълно друг критерий.Видяхме есемеси сред Божков и Горанов, видяхме записите на Борисов, фотосите с него. И на всичко това единствено се сподели, че има там някакъв наблюдаващ прокурор. И до такава степен. В случая с Бобоков се постъпва по напълно различен метод. Прокуратурата обаче може да приказва едвам откакто има правосъдна присъда. Преди това няма никакво право да вади най-различни неща, тъй като чисто и просто това е клюка. Само в съда се показват доказателства.

Знаете ли дали Кьовеши в своята процедура не е търсила сходни способи да потвърждава тезите си пред обществото?

Между другото Лаура Кьовеши, когато и да я попиташ за знакови каузи, аз съм я питал, тя постоянно дава отговор: “Да, има такова следствие. То е за корупция в изключително огромни размери, само че не може по никакъв метод да разясняваме делото преди присъдата на съда. И толкоз. Тя е имала опция да споделя какво ли не. Но в никакъв случай не си го е разрешила. Това не е журналистическо следствие. Гешев непрестанно приказва за политически врагове. Измисли някакви анархо-либерални кръгове.

Какво ви приказва това?
Никой не знае. Когато го попитаха какво е отношението му към критиците си, той ги упрекна всички, че са били същите като тези, които поддържат национал-социалистическата партия в Германия. Ето такива нелепости чуваме. Цялото му говорене е политическо. Той, несъмнено, постоянно работи в името на пенсионерите и социално-слабите.

Вчера, откакто бе запитан за следствието по кино лентата “Осемте джуджета”, Гешев сподели, че ще работят и по “10 дребни негърчета”. Как разчитате тези му думи?

Това е опит за негов комизъм. Той си хваща една шегичка, която след това си я повтаря. Сигурно и това ще го повтори 100 пъти. Главният прокурор непрестанно се прави, че не помни, пита сякаш кой е този Божков. Това с десетте негърчета е демонстрация на неговия “изтънчен” комизъм.

Интервю на Катя Илиева

Ето какво тъкмо сподели Гешев пред публицисти: " Имах две срещи със настоящия началник на европейската прокуратура госпожа Кьовеши. Едната беше за малко в Брюксел. Първата беше на публично посещаване в България при основния прокурор тогава Сотир Цацаров. Тя сподели: " Не може с въдица да се лови слон ", говорейки по тези тематики с нея. И аз й споделих тогава, че колкото и да е необичайно, ние в България в действителност с въдица ловим слон, само че понякога и хващаме.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР