Латвийското правителство уволни днес водача на прокремълската социалдемократическа партия „Съгласие“

...
Латвийското правителство уволни днес водача на прокремълската социалдемократическа партия „Съгласие“
Коментари Харесай

Уволниха кмета на Рига заради „безсрамни финансови нарушения“

Латвийското държавно управление уволни през днешния ден лидера на прокремълската социалдемократическа партия „ Съгласие “ Нилс Ушаковс от поста кмет на столицата Рига за „ безсрамни финансови нарушавания “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ушаковс е кмет на Рига от 2009 година

Ръководената от него партия завоюва парламентарните избори през октомври предходната година, само че не съумя да образува коалиция и мина в съпротива. Партията е подкрепяна основно от рускоезичното малцинство, което съставлява към една четвърт от популацията от 1,9 милиона души на Латвия.

Министърът на околната среда и районното развиване Юрис Пуце разгласи, че Ушаковс е виновен за тежко безгрижие и систематична немарливост, както и за безсрамни финансови нарушавания. По силата на закона министърът дава отговор за контрола над общините и за действието им. В случай на повтарящи се нарушавания, министерството е длъжно да разпусне общинския съвет (което води до предварителни избори) или да уволни кмета.

През януари Ушаковс беше арестуван за малко при следствие за корупция по отношение на търг за покупката на полски и чешки рейсове и трамваи за общинската компания за публичен превоз „ Ригас сатиксме “. Ушаковс съобщи, че ще апелира решението на министерството в съда. „ Ще се боря, ще остана с гласоподавателите си, каквото и да стане “, сподели той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР