Латвия наложи глоба от 10 000 евро на популярната руска

...
Латвия наложи глоба от 10 000 евро на популярната руска
Коментари Харесай

Латвия глоби руската независима телевизия Дъжд и заплаши да отнеме лиценза ѝ

Латвия наложи санкция от 10 000 евро на известната съветска телевизия “Дъжд ” (Дождь). Причините за санкцияте са две - потребление на карта, на която нелегално анексирания полуостров Крим е обозначен като съветска територия, и изказване на водещ, който разказва съветската войска като “нашата войска ”.

Ако направи трето нарушаване, малкия екран може да загуби лиценза си в Латвия, сподели ръководителят на Националния съвет за електронни медии на Латвия (NEPLP) Ивар Аболинс .

Руската опозиционна телевизия “Дъжд ” беше принудена да приключи активността си в Русия през март поради натиска, обвързван с отразяването на съветската инвазия в Украйна. През юни тя получи лиценз в Латвия и стартира да излъчва от там.

Латвийският медиен регулатор води инспекция против малкия екран, заяви още Аболинс. Тя е във връзка изказване на водещ в малкия екран от 1 декември.

Тогава водещият Алексей Коростельов прикани феновете да оповестяват на медията за нарушавания на съветските закони по време на мобилизацията и за военни закононарушения. Тогава той сподели също: “Надяваме се, че сме помогнали на доста военнослужещи, а точно с съоръжение и най-необходимото на фронтовата линия. ”

Директорката на осведомителния отдел на малкия екран Екатерина Котрикадзе се извини на идващия ден за думите на водещия и заяви, че той е уволнен. Главният редактор на “Дъжд ” Тихон Дзядко сподели, че медията “никога не е била и няма да бъде забъркана по какъвто и да е метод в подкрепяне на съветските въоръжени сили с съоръжение ”.

Сайтът на самостоятелната телевизия “Дъжд ” беше блокиран в Русия на 1 март, откакто Генералната прокуратура изиска това. Медийният регулатор Роскомнадзор предизвести медиите да не назовават дейностите на съветската войска в Украйна война или инвазия, а вместо това да употребяват израза “специална военна интервенция ”. Всяка медия, която не съблюдава това, е застрашена от блокиране.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР