Латвия е малка държава, член е на Европейския съюз. Бивша

...
Латвия е малка държава, член е на Европейския съюз. Бивша
Коментари Харесай

Защо много латвийци се обединиха в политиките срещу Москва?

Латвия е дребна страна, член е на Европейския съюз. Бивша социалистическа република, през днешния ден тя е една от най-големите поддръжнички на евроатлантизма, а и на Украйна във войната.

Населението на Латвия наброява малко над милион и деветстотин хиляди души. Близо 30% от жителите са съветско говорящи, а част от тях се самоопределят като руснаци.

Малката балтийска страна споделя 214 километрова граница с Русия. Въпреки историческата и географската непосредственост с федерацията Латвия води твърда антируска политика и по всякакъв начин оказва помощ на Украйна.

Латвия граничи с Русия Снимка: btvnovinite.bg

Организацията „ Твои другари “ стартира работа като оказва помощ на украинските бежанци и прераства в огромна акция. Всеки доброволец изяснява, че няма по какъв начин да остане безразличен във войната.

И до момента в който у нас се води спор дали да се демонтира Паметникът на руската войска, в Рига събарят своя с екскаватор. Решението е взето със закон, а с него са съборени още 17 паметника свързани със руската история.

В Рига събориха своя памтник на сватеската рамия Снимка: btvnovinite.bg

Парламентът в Латвия приема и закон, който не разрешава потреблението на признака Z поради използването му от съветската войска. Всеки извършител го грози санкция до 350 евро. Всичко съветско в Рига е обект на митинг.

Страната е взела и други ограничения против Русия, а вътрешното министерство следи за тяхното осъществяване.

Протестът на украинците против войната в Украйна Снимка: btvnovinite.bg

Над 8000 украинци са останали в Латвия и са си намерили работа в страната. И вероятно се усещат напълно като вкъщи, тъй като украинските флагове се развяват от фасадата на всяка значима постройка.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР