Латинска Америка е регион от особен интерес за Съединените щати,

...
Латинска Америка е регион от особен интерес за Съединените щати,
Коментари Харесай

Ролята на американските НПО и религиозни групи в Латинска Америка

Латинска Америка е район от необикновен интерес за Съединените щати, които се стремят към световно въздействие. Страните от Латинска Америка обаче, са територии, които имат свои лични характерности, разрастващи се по подобен сюжет заради обща история и просвета.

За да разберем спецификата на района, е належащо да се обърнем към началото на 19 век, когато народите на Америка, безусловно „ поробени “ от европейските колонии, стартират битката за самостоятелност.

След като получават независимост, те стартират да основават обособени страни, да одобряват конституции и да се сплотяват в организации за опозиция против империализма. Дори тогава за доста страни думи като „ независимост “ и „ суверенитет “ не бяха празна фраза. В търсене на своя личен път латиноамериканските страни бяха носени от вълните на дясната или лявата политика.

Често тази политика беше извънредно радикална, само че идеологическите демократи постоянно идваха на мястото на твърдите властнически управници и назад.

До края на 20-ти век доста страни от Латинска Америка се оказаха в сложна икономическа обстановка, която беше решена да бъде поправена благодарение на неолиберални промени, което провокира всеобщо неодобрение измежду популацията, защото ограниченията за стабилизиране на стопанската система допускаха понижаване на обществените разноски, политика на „ строги икономии “. Това докара до по този начин наречения „ ляв завой “.

Този развой започва окончателното отменяне от латиноамериканските страни на всяка интервенция на Съединени американски щати, в това число по въпросите на вложенията, финансирането и даже износа. Въпреки че самата битка против американския империализъм се води от дълго време. Например, Куба живее под строгите американски наказания повече от 60 години.

Всичко стартира след революцията, когато Фидел Кастро реши да национализира американските компании. Разпадането на Съюз на съветските социалистически републики единствено утежни тази обстановка, Островът на свободата загуби своя по този начин наименуван „ огромен брат “.

Всъщност разрушената стопанска система на страната се трансформира в предлог за усилване на блокадата от страна на Щатите, стремящи се да получат въздействие върху Острова на свободата под претекст за битка с диктаторския комунистически режим.

Така разнообразни американски неправителствени организации излизат на арената на битката за районно владичество. Под предлог за материална помощ на страните, " изумени от диктаторска болест ", в битката за човешки права и народна власт, те започнаха да организират нужната на американското държавно управление политика в границите на страните от Латинска Америка.

Методът на по този начин наречената „ мека мощ “ към момента работи дейно, подбуждайки революционни хрумвания в Латинска Америка за събаряне на настоящето държавно управление.

По този метод, с цел да получат въздействие в района, страните правят сложно влияние върху „ неприятните “ управляващи посредством използване на наказания, както да вземем за пример в Куба или Венецуела, и благодарение на спомагателни ограничения от разнообразни Неправителствени организации и религиозни групи, постоянно спонсориращи антиправителствени придвижвания.

USAID, NED, NDI, IRI... толкоз разнообразни имена: за Съединените щати тези „ неправителствени “ организации извършват месианската задача да разпространят демокрацията в останалия свят.

За Латинска Америка това значи отваряне на вратата за финансирана дестабилизация на политическия ред и автономност. Основната област на интерес за неправителствените организации е да поддържат лоялно и следено от Съединени американски щати държавно управление в страните от Лос Анджелис. Те също играят огромна роля в революционните и протестни придвижвания.

USAID

Организацията е основана през 1961 година, с цел да се бори с комунизма и да оказва помощ на страните по света да спасят демокрацията. Тази Неправителствени организации постоянно се свързва с Централно разузнавателно управление на САЩ, Държавния департамент и Пентагона. Но какво в действителност прави Американската организация за интернационално развиване?

Най-важният проблем за Съединени американски щати са страните, чийто политически курс е ориентиран към подсилване на връзките с Русия и Китай и битка против хегемонията на Щатите, заради което главните страни, на които организацията „ оказва помощ ” са Боливия, Венецуела, Куба, Мексико, Панама, Колумбия, Бразилия и други

Според известие от 17 март 2023 година Съединените щати възнамеряват да отделят повече от 171 милиона $ за подкрепяне на засегнатите във Венецуела от продължителна политическа рецесия. Сред тях има мигранти, напуснали страната, и тези, които към момента са там, общо организацията регистрира към 8 милиона нуждаещи се.

Предвижда се също по този начин да бъдат отпуснати към 130 милиона $ филантропично финансиране от Държавния департамент за венецуелски бежанци и мигранти, като незабавни жилища; достъп до здравеопазване; водоснабдяване, санитарни условия и хигиенични консумативи; разширение на достъпа до образование; подкрепяне на препитанието; поддръжка на COVID-19 и отбрана на уязвими групи, в това число дами, младежи, ЛГБТИКИ+ и коренни нации в седемнадесет страни, в това число Аржентина, Аруба, Бразилия, Чили, Колумбия, Коста Рика, Кюрасао, Доминиканската република, Еквадор, Гвиана, Мексико, Панама, Парагвай, Тринидад и Тобаго, Уругвай и Венецуела.

А при започване на века USAID, дружно с NED, отделиха повече от 100 милиона $ за основаване на повече от 300 опозиционни групи във Венецуела. Тази работа се прави и през днешния ден.

Всъщност това е демонстрация на битката против режима на Мадуро посредством демонстриране на " плачевното положение на обществената система на страната ", която не може да обезпечи добър стандарт на живот на жителите на Венецуела.

Дейността на неправителствените организации в страната е опит за напън върху нейното държавно управление под прикритието на подкрепяне на бедните.

Освен това организацията взе участие интензивно във финансирането на медиите в Латинска Америка. И по този начин, те държат Куба на фокус, като образоват публицисти. Тук обаче е значимо да се означи, че на Острова на свободата медиите са следени от страната и са в услуга на „ революцията “, до момента в който в това време с навлизането на интернет на всички места през 2018 година анти -правителствени придвижвания в лицето на опозиционни медии, които се намират отвън страната и постоянно се финансират от Съединени американски щати.

Така USAID изигра огромна роля в митингите през юли 2021 година Един от главните осведомителни портали на страната, Cubadebate, в публикацията „ The Bay of Tweets: Documentos apuntan a la mano de Estados Unidos en protestas en Cuba “ цитира „ доказателства за „ подривната активност “ на Белия дом “.

Според създателя, Националният фонд за народна власт на Съединени американски щати и Американската организация за интернационално развиване финансират антиправителствени планове в Куба (около 250 милиона $ са отпуснати за „ свалянето на социализма “ на Острова на свободата).

По-специално, вторият, още през 2010 година, инициира стартирането на приложение, наречено Zunzuneo (кубинският еквивалент на Twitter). Броят на неговите консуматори доближи 40 000 в своя пик. Идеята беше да се сътвори работа, в която последователно да се появяват пропагандни хрумвания за промяна на режима и митинги.

Creative Associates International Inc. (CAII), различен план на USAID, който организира акции и кара рапърите да доближат до младежите.

USAID е дейна и в други страни, по-специално в Мексико, намесва се в политическия живот на страната, наричайки го „ стратегическо партньорство “. През 2016 година организацията беше в центъра на реализирането на нови конституционни промени в страната.

„ От 2020 година до 2025 година USAID ще задълбочи стратегическото си партньорство с Мексико, ориентирано към щатски и локални държавни управления, които показват потенциал и ангажираност да се борят с безнаказаността и насилието, като в същото време укрепват двустранния стопански съюз. “

Но какво в действителност значи това за Мексико? Всъщност държавното управление на страната още веднъж се оказа неугодно на Щатите, които под прикритието на филантропична помощ и благодарение на разнообразни неправителствени организации прокарват политиката си на „ вярна народна власт “.

На 3 май 2023 година настоящият президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор се разгласи срещу активността на американски неправителствени организации в страната. Съединените щати възнамеряват да усилят финансирането на Неправителствени организации, работещи в Мексико, на което държавният водач е подготвен да изрази дипломатически митинг към северната си съседка:

„ Как ще давате пари на организация, която намерено се опълчва на законно, демократично държавно управление? Как ще финансират съперници от чужбина? Това е нарушаване на нашия суверенитет, това е интервенционизъм ", сподели той и се възмути от американското финансиране на организации като " Мексиканците против корупцията ".

Президентът обърна внимание и на активността на USAID, която с поддръжката на управлението на Съединени американски щати се занимаваше с икономическа помощ на антиправителствените придвижвания в Мексико.

NED

Национален фонд за ДЕМОКРАЦИЯ или въпреки всичко ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ? Организацията е основана през 1983 година и това няма да наподобява ненадейно: през днешния ден тя интензивно си сътрудничи с Държавния департамент на Съединени американски щати и Централно разузнавателно управление на САЩ.

Тя счита, че главната й цел е насърчаването на демокрацията в целия свят и го прави с всевъзможни, даже радикални способи, посредством нелегитимно събаряне на настоящето държавно управление, подстрекателство на революции и сходни способи.

NED е асоциация на няколко организации: Американския център за интернационална трудова взаимност (ACILS), понастоящем Център за взаимност, Центъра за интернационално частно предприемачество (CIPE), Националния либерален институт за интернационалните връзки (NDI) и Международния републикански институт ( IRI), виновен за съглашателство надлежно с левите и десните локални партии и придвижвания. Всеки получава финансиране от един и същи портфейл.

Как работи NED? Всичко е доста просто, организацията въздейства посредством младото население, синдикалните организации, неправителствените организации на страните, в които оперират, организира образование и въздейства върху самостоятелните медии.

Всички техни стратегии са ориентирани към практикуване на въздействие непосредствено в страната, поощряване на проамерикански политики, интервенция в изборните процеси и поощряване на нужния дневен ред посредством медиите под претекст за демократични свободи.

Сред дейностите на NED е потреблението на младежи в опит да се отслаби духът на силите за сигурност и да се подчинят нациите под властта на империализма.

NED поддържа венецуелските опозиционни политически партии, в това число Primero Justicia, Acción Democrática, Copei, Movimiento al Socialismo (MAS) и Proyecto Venezuela.

Така да вземем за пример самопровъзгласилият се президент на Венецуела Хуан Гуайдо получава финансова поддръжка от неправителствена организация с поддръжката на Съединени американски щати и съдружниците.

Струва си да се означи, че той съставлява политическата съпротива на сегашния водач на страната Николас Мадуро, който освен е противен за Щатите, само че и основава съществени проблеми по пътя на политическото въздействие и икономическото владичество над венецуелския нефт.

Има и данни, че за подривна противодържавна активност в страната се отделят към 40-50 милиона $ годишно. Програмите се предизвикват по основни тематики като „ овластяване, независимост, народна власт “ и други.

Що се отнася до Куба, всичко също е „ ясно “ и „ транспарантно “. Нека ви припомня, че Островът на свободата в действителност е единствената страна със социалистическите убеждения в Западното полукълбо.

Комунизмът постоянно е бил главният зложелател на Щатите, по тази причина Куба или по-скоро режимът на Диас Канел е зло. Дори след революцията Фидел Кастро реши да национализира американските компании, страната стартира да се изплъзва от ръцете на Съединените щати, тъй че Белият дом оказа напън върху страната повече от шестдесет години посредством икономическа обсада: голям брой наказания във всички сфери на живота.

През 2018 година 4,7 милиона щатски $ бяха пренасочени към антикубински придвижвания и неправителствени организации. Дейността на NED е изключително явна в медийната сфера: CubaNET, Diario de Cuba, HyperMedia, Cartel Urbano, които се показват като „ самостоятелни “ медии, се финансират от държавното управление на Съединени американски щати.

Социалните мрежи играят значима роля в организирането на митингите през 2021 година Публикации, съпроводени с хаштаг #SOSCuba, бяха интензивно публикувани в Twitter. Испанският публицист Хулиана Масиас Товар организира лично следствие, вследствие на което стигна до следния извод:

„ Какво се случва в Куба? Анализирах повече от два милиона туита, употребявайки хаштага #SOSCuba, който стартира с молба за филантропична помощ, включваща актьори, хиляди новосъздадени сметки и ботове, и приключи с митинги по улиците “, цитира Telesur думите на журналиста.

Хулиан Масиас Товар означи, че броят на сходни изявления (написани като копия със същите грешки) с този хаштаг нараства бързо с помощта на разпространяването им посредством подправени профили от Щатите: сред 5-8 юли те са към 6000 и до 10 юли броят на туитовете надвиши 500 000, заради което на 11 юли имаше „ гърмеж “ в обществените мрежи, казусът стана всеобщ и хората излязоха на улицата.

„ Множество автоматизирани сметки стартират еднакъв туит, даже с едно и също споменаване на това кой е разгласил истинския текст, в това число видеоклипа, който разгласяват “, означи журналистът.

Най-вероятно по този начин наречените „ ботове ” са план на неправителствени организации, измежду които USAID и NED играят съществена роля.

Боливия също беше атакувана от работата на Неправителствени организации. През 2018 година тя получи 908 832 $. Приблизително 47 % от тази сума е била употребена от Международния републикански институт на Републиканската партия, виновен за финансирането на десните партии, и Центъра за интернационално частно предприемачество, виновен за финансирането на Търговско-промишлената камара в частния бранш.

Съединени американски щати бяха уредник на антиправителствената акция против Ево Моралес, някогашния президент на страната. Опозицията гневно стартира да се съпротивлява на преизбирането му и всички знаем по какъв начин приключи: свалянето на законното държавно управление на Боливия.

Основните разпространители и пропагандатори са, несъмнено, медиите, като новинарската организация Fides, най-старата новинарска организация в Боливия, и Journalism Foundation.

Абсолютно същата скица работи и в Еквадор. NED е упрекнат в подкупване на антиправителствени групи в страната през 2013 година (повече от милион $ на разнообразни държавни чиновници, крайнодесни групи, държавни чиновници, НПО), 2016 година, а актуалният президент на страната Гийермо Ласо, получава финансиране от непознати страни и има свои доверителни сметки в Съединените щати.

Фондация Сорос

Тук, като цяло, историята е сходна, фондът, прочут с финансирането на цветни революции по света, „ оказва помощ ” на първо място стопански на медиите, известни със своите антикубински и антивенецуелски позиции.

Повече от 60 милиона $ бяха отпуснати предходната година, с цел да се подсигурява, че " нежелателните " проправителствени латиноамерикански предприемачи и представители на разнообразни общности нямат глас.

Фондацията на Сорос също е обвързвана с активността на две организации: Latino Media Network и Lakestar Finance, които проникнаха в медиите в района и заплатиха повече от 80 милиона $ за проамерикански дневен ред.

Фондацията също по този начин финансира самостоятелни радиостанции, излъчващи в Лос Анджелис в Съединените щати (повече от 18 радиостанции).

Религиозни групи

Религията постоянно е била значим съставен елемент на всяка страна - тя е централизираща, сплотяваща мощ, чиято роля не може да бъде подценявана. Ето за какво разнообразни конфесионални сдружения могат да станат определящи във вътрешнополитическата сфера на страната.

През 2019 година мнозина свързват идването на власт на крайнодесния Жаир Болсонаро в Бразилия и триумфа на десницата в Уругвай, свалянето на властта в Боливия с църковните организации.

Оставката на президента в Боливия пристигна със мощен набожен привкус като опозиционни водачи, по-специално у самопровъзгласилата се за президент Жанин Анес, както и предприемачът и водач на гражданската партия Comité pro Santa Cruz Луис Фернандо Камачо. Библията в ръцете им беше знак на битката за независимост и народна власт.

В същия дух Фернандо Камачо, католик и член на политическия хайлайф на Боливия в окръг Санта Круз, се трансформира в съществена насочна точка за локалната съпротива:

„ Ще направя всичко по силите си, с цел да върна Бог назад в Изгорения замък “.

По същия метод някогашният президент на Бразилия Жаир Болсонаро употребява религията, с цел да разпространява своите крайнодесни хрумвания. Политическата партия Алианс за Бразилия беше показана под мотото: „ В отбрана на Бога и отхвърлянето на комунизма “.

В държавното управление работи и сериозна религиозна група - Евангелският фронт, при основаването му имаше към 50 депутати, само че в този момент този брой се усили до 250.

Важна роля във образуването на политическия дневен ред на Латинска Америка играят петдесятниците, появили се в района преди повече от 100 години. Днес в страната на Латинска Америка техният брой се приближава до броя на въцърковените католици.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР