Лъскаме имиджа си пред САЩ, мимулетна пи ар акция или

...
Лъскаме имиджа си пред САЩ, мимулетна пи ар акция или
Коментари Харесай

За какво Асен и Кирил наемат лобисти от САЩ у нас

Лъскаме имиджа си пред Съединени американски щати, мимулетна пи ар акция или прикриване на порочни свързаности, се крие зад контракта на стойност 100 хиляди $

Политическа партия " Продължаваме промяната " е сключила контракт с лобистите от Manatos&Manatos (M&M) на стойност 100 000 $, в който контракт е записано, че „ услугите, които партията ще получи в подмяна, са свързани с лобизъм, пиар, икономическо развиване и други ”, а задачата му е " поощряване на водещи американски политици, които са част от федералното и щатското ръководство, и американския Конгрес за усилването на двустранните връзки сред Съединени американски щати и България ”, както и " по-доброто схващане и оценяване на първостепенното за Съединени американски щати значение на България, по-конкретно прозападните ѝ дейности и антикорупционните старания ". Това стана ясно откакто за договора бе запитан съпредседателят й Асен Василев. Малко преди в България да научим тази вест, тя беше оповестена на уеб страницата на Американското правосъдно министерство. 

Макар и изцяло законово регламентиран в Съединени американски щати, в България лобизмът не е толкоз добре прочут и по-скоро се свързва с желанието някой да си излъска имиджа, тъй като заради разнообразни неточности и неправилни политики, хората не му имат вяра.

Кои са Manatos & Manatos (M&M)?

М&M е учредена през 1983 година от Андрю Манатос и татко му Майк, като преди основаването на компанията бащата работи в администрациите на президентите Джон Кенеди и Линдън Джонсън, а синът му за Джонсън и Джими Картър. Компанията е свързвана и с Демократическата партия, името на сина се спряга и в набирането на средства за акции на Хилари Клинтън.

Първият проблем с M&M е, че това е лобистка компания, която е била наета също и от VTB Capital, Inc., дъщерно сдружение на VTB Group - снабдител на финансови услуги - и една от двете най-големи банки в Русия ( " Внешторгбанк " ) с над 60 % благосъстоятелност на съветското държавно управление. Тоест банка на Путин...

Същата банка беше и една от глобените от Европейския съюз след началото на войната в Украйна, тъй като беше разкрито, че институцията е финансирала частната военноохранителна организация " Конвой ", намираща се в анексирания полуостров Крим.

Тук няма по какъв начин да не се запитаме не е ли патологична демонстрация партия, която твърди, че е срещу политиките на Русия, в частност – на Путин, да наеме лобисти, които са прокарвали ползите и задачите на нагоре упоменатите?

Но стигаме и до друго - притежателите на към този момент упоменатата съветска банка са финансирали акцията на американския сенатор Боб Менендес, който беше упрекнат в корупция и който тези дни се снабди с още нови обвинявания за приемане на подкупи в размер на десетки хиляди долари, с цел да помогне на държавното управление на Катар. Според първичното обвиняване Менендес е употребявал служебното си състояние и с цел да облагодетелства непознати държавни управления против подкупи под формата на големи количества злато и хиляди долари.

Между другото, въпреки и малко известно, VTB Capital бяха сътрудници и във банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка (КТБ).

Дали е инцидентно, че от стотици лобистки компании в Съединени американски щати, Политическа партия са избрали една от тези, които се свързват по един или различен метод с Русия? Ако би трябвало да сме почтени, може и да е от нелепост – нито Политическа партия, нито пр-ите им, нито огромна част от партийците, се славят като изключително (раз)умни.

Кой заплаща?

Безспорно е главен въпрос. Вероятно е с пари от държавната дотация, което обаче ще е сериозен проблем, тъй като законът категорично не разрешава парите за партиите да се дават на непознати юридически или физически лица. И въпреки че от пресцентъра на Политическа партия показват, че „ договорът е подписан транспарантно, като са спазени всички законови рамки в България и Съединени американски щати ”, нищо не е упоменато за сумата от съвсем 200 000 лева, половината от които към този момент с изплатени на лобистката компания.

А дано не забравяме, че държавната дотация на всяка партия идва от държавния бюджет, т.е. от нашите налози, което изисква достап о-голяма бистрота в дейностите на Политическа партия, освен сбитото: „ договорът е подписан транспарантно ”.

Още повече въпроси ще зародят, в случай че се окаже, че сумата не идва от дотацията. Но както е всекидневно по нашите ширини, евентуално няма да се откри публицист, който да попита Асен Василев или Кирил Петков кой тъкмо заплаща тези 100 000 $, с цел да си разрешат Политическа партия да наемат лобисти.

Още многозначителни въпроси

Появиха се изказвания, че в тази ситуация с Политическа партия очевидно се касае за някакъв сериозен гаф, който партията прави всичко допустимо да замаже или още по-лошо – опит да промотира противоречивата си политика, която въпреки и ориентирана на думи против Русия, на дейности постоянно е точно противоположното. Започвайки от обединението с Българска социалистическа партия, довела тогава до отвод за изнасяне на оръжия за Украйна, последвалата обединението с ГЕРБ и Движение за права и свободи, някои от чиито членове, бяха глобени по американския закон Магнитски. А Лукойл? А дерогацията?

Не би трябвало да забравяме, че най-малко у нас, към момента, наемането на лобисти в действителност навежда на мисълта, че наелият ги има някакви съществени проблеми за решение, а не просто желае да получи още по-голяма поддръжка и да промотира политиките си. Алабализмите, че задачата е „ увеличение на вложенията в България, подсилване на положителните връзки на държавно и партийно равнище, е значима стъпка за промотиране на българските цели във Вашингтон ", евентуално може да се одобри за истина единствено от тежко индоктриниран покровител на Политическа партия.

Достатъчно е да си напомним сходните дейности на Делян Пеевски, който преди 3 години нае друга американска лобистка компания, с цел да позволи „ проблеми в Съединени американски щати ”, които очевидно не позволи, тъй като единствено година по-късно бе глобен по към този момент упоменатия закон „ Магнитски ”. Или пък братята Бобокови, които също наеха лобисти, малко откакто бяха упрекнати за присъединяване в проведена незаконна група.

Дали задачата не е лъскане на имиджа пред задграничните сътрудници на България, по- съответно пред Съединени американски щати, дали пък Политическа партия не се надяват, че по този начин ще наподобяват още по- прозападно насочени, в което евентуално се съмняват много хора, още повече след сформирането на държавно управление с главен мълчалив водач, глобен по към този момент упоменатия световен закон за корупция.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР