Lamento/Прекъсната молитва“ е творба за струнен оркестър, посветена на жертвите

...
Lamento/Прекъсната молитва“ е творба за струнен оркестър, посветена на жертвите
Коментари Харесай

Венци Митов с премиерна творба – Lamento със Симфониета Враца

„ Lamento/Прекъсната молитва “ е творба за струнен оркестър, отдадена на жертвите от една война, водена от Путин по отношение на суверенна и самостоятелна Украйна.

Това е молитва, която не може да доближи до небето, тъй като небето е покрито с бомби.

Това е музика, която не може да развие себе си, тъй като гибелта стои на пътя и.

„ Lamento/Прекъсната молитва “ следва своята Via Dolorosa от страданието до отчаянието и последователно умира в сподавените последни удари на човешкото сърце.

С „ Lamento/Прекъсната молитва “ създателят отдава респект на почтените жертви на една война, за която няма никакво опрощение.

В края на творбата звучи средновековната секвенция „ Dies irae “ („ Ден на гнева “, средновековна секвенция на Тома от Челано, разказваща за страшния съд).

Само че този ден на страшния съд не е заплашителен. А печален и уединен – като изчезващ тон на цигулка, която всеки миг ще бъде посрещната от патрон или бомба.

Д-р Мицов е член на УС на Българска музикална асоциация и на надзорния съвет на ПРОФОН. Член е на експертния съвет, който написа културната тактика на София за интервала 2023-2033 година, както и на Творческия съвет на Столична стратегия „ Култура “.

Автор е на симфонична, камерна и кино музика, написа музика за телевизионни реклами, композира и песни за поп и рок реализатори.

В интервала 2015-2019 е общински консултант в Столичен общински съвет, където е член на непрекъснатата комисия по просвета и обучение.

Концертът е с начален час 19 на 31 август.

Същата вечер на сцената със Симфониета Враца ще свири корейската пианисткаДжунгхуа Ли.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР