Лъжа е, че е решен проблемът с бързите кръвни тестове.

...
Лъжа е, че е решен проблемът с бързите кръвни тестове.
Коментари Харесай

Елица Буенова, адвокат: Лъжа е, че е решен проблемът с бързите кръвни тестове

Лъжа е, че е решен казусът с бързите кръвни проби. Двата нови робота за бързо излизане на кръвните проби се оказаха балон. Закупени са два робота по 100 000 лева всеки, които може би още са в кашоните си. Колкото и бързо да работят, пробите би трябвало да минат през уред за 1 млн. лв, който не е платен. Тестовете, които се употребяват в България, се употребяват в доста други страни само че там хората нямат проблем, тъй като кръвният им тест излизат за 2 часа, без да бъдат задържани и унизени. Това сподели Елица Буенова - юрист на потърпевши от ПТП-та, в " Денят на Фокус “ по Радио " Фокус “. Парите от фонд Пътна сигурност потъват в общия бюджет и се харчат за други пера. Те би трябвало да бъдат възобновени и употребени за пазаруването на точно такива апарати, счита Буенова.

Когато има нашумял медийно случай, кръвните проби стават бързо, тъй като се оказва политически напън – някой се обажда и споделя във ВМА – този тест би трябвало да е подготвен на следващия ден и това и става, добави тя.

Юристът разяснява новия законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс в частта за пътно-транспортни катастрофи. " Проблем е, че народните представители

позволиха отхвърли от тест за алкохол и опиати при ПТП да бъде криминализиран едвам втория път. Това отвори порти за пияниците и дрогаджиите да отхвърлят тест, даже да убият някого на пътя. Не знам за какво би трябвало да се дава алтернатива да отказваш тест на пътя. Трябва да бъдеш съден още от първия път по Наказателния кодекс. При първи отвод единствено ни глобяват “, обясни Буенова.

Ако причиниш ПТП с потърпевши и починали, успяхме да издействаме да нямаш право да отказваш тест, сподели тя. " В Закона за придвижване по пътищата е казано, че в случай че откажеш полеви тест или кръвен, ти търпиш рестрикции. Оттам в случай че отидеш напряко на кръвен тест и откажеш полевия, те третират като пийнал или дрогиран. Ако извършите ПТП със вреди или леки телесни повреди и откажете полеви тест, тъй като не вярвате на резултата, само че се съгласите на кръвен, излиза, че ще бъдете съдени по тази наредба. Тоест, третират Ви като пийнал или дрогиран на пътя. Надявам се да не одобряват народните представители тази смяна.

Тази смяна, в случай че се одобри, е правилно да бъде записана с " и “, не с " или “. Стотици поради подправен полеви тест биват унизени и не могат да потвърдят, че не са пили и не са приели опиати, преди да седнат зад кормилото “, регистрира Буенова.

Всеки ден с мен се свързват хора, потърпевши при подправено позитивни проби, сподели още юристът. " Около 47% от полевите проби у нас са подправено позитивни. Трябва да се обърнем към Европейския съд по правата на индивида, тъй като българските депутати по-скоро няма да трансформират нищо или това би станало прекомерно мъчно “, сподели още юристът.

Изключително малко са случаите на ПТП, при което става дума за съзнателно ликвидиране на пътя, сподели още Елица Буенова. " Мъжът, който прегази Филип, при всички случаи можем да квалифицираме към този вид закононарушения – безразличието дали ще убиеш някого или не може да бъде равнозначно на предумисъл “, счита Буенова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР