Лагард предупреди, че най-вероятно икономиката на еврозоната е в стагнация,

...
Лагард предупреди, че най-вероятно икономиката на еврозоната е в стагнация,
Коментари Харесай

ЕЦБ: Рано е да се говори за спад в лихвите

Лагард предизвести, че най-вероятно стопанската система на еврозоната е в застоялост, като над нея тежат и редица геополитически опасности.

Ускоряването на годишната инфлация през декември е предстоящо поради енергийните цени, уверена е Кристин Лагард, като обърна внимание, че в редица сегменти от потребителската кошница има трайна наклонност на понижаване, предават от Българското национално радио. 

ЕЦБ следи с внимание продължаващото повишаване на заплатите, както и отражението върху икономическата интензивност на по-високите лихви. В еврозоната те остават непроменени - 4,5% по главните интервенции по рефинансиране, 4,75% по пределното кредитно облекчение и 4% по депозитното облекчение.

" Икономиката в еврозоната най-вероятно е стагнирала през последното тримесечие на предходната година. Данните, които постъпват при нас, удостоверяват уязвимост в кратковременен проект, само че по-дългосрочните проучвания предвиждат усилване на растежа още веднъж ", разяснява Лагард и акцентира геополитическите фактори, които дефинират икономическите трендове:

" Руската неоправдана война против Украйна и трагичният спор в Близкия Изток са основните източници на геополитически опасности. Това може да направи компаниите и семействата по-малко сигурни за бъдещето и да аргументи усложнения в международната търговия ".

Наскоро излезе изследване, в което се твърди, че част от чиновниците в Европейската централна банка не харесват Лагард като централен банкер. 

Помолена за коментар, тя реферира към голям брой изследвания, правени измежду личния състав, в които голям % настояват, че са задоволени от работата си в ЕЦБ и биха предложили на свои другари да аплайват за служба в институцията:

" Това, което ме кара да не преставам напред, са точно тези отговори. Изключително съм горда с работещите в Европейската централна банка. Горда съм, че имам достойнството да управлявам тази институция, тъй като нашата задача, несъмнено, е ценовата непоклатимост, само че най-много да служим на европейците ". 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР