Лабораторията по вирусология на Военномедицинска академия (ВМА) е доказала своето

...
Лабораторията по вирусология на Военномедицинска академия (ВМА) е доказала своето
Коментари Харесай

Във ВМА тържествено осветиха реновираната лаборатория по вирусология

Лабораторията по вирусология на Военномедицинска академия (ВМА) е потвърдила своето огромно значение освен за военномедицинската система, само че и в народен мащаб и то в изискванията на пандемия от COVID-19. Това съобщи полк. доцент Иван Попиванов, заместник-началник на ВМА, при тържественото освещаване на напълно реновираната лаборатория.

" Изключително сме радостни, тъй като Вирусологичната лаборатория не е ремонтирана от нейното основаване през 60-те години на предишния век. Сега изискванията са съвършени, а и с помощта на високия клас инсталация, можем да разгърнем нашите благоприятни условия оптимално ", разяснява от своя страна и полк. доцент Методи Кунчев, шеф на звеното.

В лабораторията годишно към този момент се правят над 100 000 проучвания на повече от 70 000 пациенти.

От началото на пандемията нашият екип е изработил хиляди PCR-и за диагностика на коронавирусна зараза. Ние бяхме втората лаборатория, след Националния център за заразни и паразитни заболявания, която правеше такива проби. Оттук минаха на образование и доста сътрудници от другите лаборатории, разкрити след това. Към момента разполагаме общо с четири PCR-апарата, които дават подготвени резултатите надлежно за 2 часа, 1 час и 15 минути.

Експресните проби правим при незабавни случаи, незабавни интервенции, при разнообразни произшествия, произшествия, при трансплантации. За общоприет работен ден на лабораторията можем да изработим към 600 теста, правили сме и по 700, когато се е налагало, посочи доцент Кунчев.

Апаратурата не е от затворен вид, т.е. може да се употребява и за други патогени – Цитомегаловирус, Епщайн-Бар вирус, Q-треска, човешки папиломен вирус (HPV).

Обемът на проучванията в лабораторията включва и още: HIV 1 и 2; вирусни хепатити (Хепатит А, В, С, Д, Е); остри вирусни респираторни болести и атипични пневмонии (Грип А, В, С, Адено вирус, Хламидия и Микоплазма пнеумоние и други); ентеровируси; херпесни вируси (Херпес симплекс - вид 1 и 2, Херпес Зостер); хламидийни инфекции (Хламидия Трахоматис); рикетсии (Марсилска треска); морбили, рубеола, епидемиологичен паротит, човешки полиомни вируси BK (BKV), JV (JCV), KI (KIV).

Към лабораторията към този момент има и обособена специфична образователна зала, в която ще се организират с изключение на постоянните рапорти, и образованията на лекари, специализанти, студенти и експерти по здравни грижи от медицинските колежи и университети.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР