Лабораториите не разполагат с достатъчен брой тестове за антитела с

...
Лабораториите не разполагат с достатъчен брой тестове за антитела с
Коментари Харесай

Няма достатъчно тестове за антитела |

Лабораториите не разполагат с задоволителен брой проби за антитела предвид на упования напор на искащи да се тестват от на следващия ден, споделя доктор Недялко Калъчев, шеф на една от огромните вериги лаборатории у нас.

Не създадохме мрежа за междулабораторно взаимоотношение - нещо, за което призовавах здравните управляващи още предходната година, с цел да може да се споделят запаси и да се знае - сподели той пред БНР.

" Ако създадем обзор от Видин до Малко Търново и от Силистра до Петрич, аз мога почти да ги изредя къде и какво има. Проблемът е, че е в моята глава, а не на бюрото на министъра. Капацитетът не е явен за ръководещите, явен е за любопитковци като мен. Това не е верният метод. "

„ З авишаване с 20% на настоящото ползване сега ще сътвори проблем “, предвижда Недялко Калъчев. Той предизвести, че е допустимо закъснение в доставките на проби поради тежката транспортна обстановка в Европа.

Областите градове и по-големите общини имат потенциал ненапълно и благоприятни условия да изследвате тези антитела. По-малките, които не разполагат с нужната техника, „ са обичайно обхванати от съответните „ майчини “ лаборатории, гнездови лаборатории на регионалните центрове “, изясни Калъчев. Според него на доста малко места може да се наложи лаборатории да трансформират доставчика на оборудването и реактивите.

Той допусна, че на множеството места ще се откри равновесна цена към 25-30 лв. за проучването на антитела.

„ Този опит сега в България ще бъде регистриран в европейски мащаб, тъй като са малко страните, които признават антителата – Австрия, която е член на Евросъюза, Швейцария, която не е член, сътрудници от Румъния потеглят по този път. Това, което се случва в България, ще бъде регистрирано като едно опитно поле. Защото войната против антителата е епична “, акцентира Недялко Калъчев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР