Ла Манш или Ламанш (на френски: La Manche - ръкав;

...
Ла Манш или Ламанш (на френски: La Manche - ръкав;
Коментари Харесай

Кале е най-близкият европейски град до Англия

Ла Манш или Ламанш (на френски: La Manche - ръкав; на британски: English Channel - британски канал) е пролив, отделящ Англия от континенталната част на Европа. И не един път е спасявал Острова от мераците на европейски завоеватели.

Ла Манш има значима охранителна роля за Англия в редица войни в района. Проливът се явява значим морски път, който свързва огромните пристанища на Северно море ( Ротердам, Хамбург и др.) с Атлантическия океан. Ла Манш е значимо изискване за развиването на градовете във Франция и Англия, ситуирани на брега на пролива. Проливът се характеризира с преобладаващо мъгливо и прохладно време, което затруднява корабоплаването в него. От 1994 година под най-тясната част на пролива, вследствие на френско-британски план, е построен Тунел под Ла Манш, прочут още като Евротунел - значимо пътно оборудване за Западна Европа.

Откъм континента Ла Манш граничи с Франция. А тук е Кале (на френски: Calais, на нидерландски: Kales) - град в Северна Франция - най-големият в департамента Па дьо Кале. Кале се намира на протока Па дьо Кале (Доувърски проток), най-тясната точка от Ла Манша, необятен единствено 34 километра. Той е най-близкият до Англия френски град и няколко века е бил под британска власт. Белите скали на Доувър могат елементарно да се видят отсам при ясно време.

Поради своята непосредственост до острова Кале още от Средновековието е значимо пристанище и доста значим център за превоз и търговия с Англия. Градът попада под британски надзор през 1347 година по времето на Едуард ІІІ и се е трансформирал в преуспяващ център за произвеждане и търговия с вълна и платове. Градът е именуван "най-яркото украшение в британската корона ", заради огромното му значение за търговията с калай, олово, дантели и вълна. Освен това Кале е осигурявал съвършен плацдарм за набези над Франция. Градът остава териториално владеене на Англия чак до 1558 година, когато французите го превземат.

Старата част на града (Северно Кале), в границите на старите градски стени, се намира на неестествен остров, обкръжен с канали и пристанища. Новата съвременна част, или Сен Пиер, се намира на юг-югоизток от нея.

В центъра на остарелия град е Place d”Armes с Tour du Guet или часовниковата кула, издигната през 13 век. Тя е употребена като фар до 1848 година, когато е издигнат нов фар на пристанището. Това е един от най-големите площади в града, а по време на Средновековието в миналото е бил сързето на града. По време на британското ръководство той става прочут като Пазарният площад (Place du Marche). След отвоюването на Кале от французите градът получава правото да организира панаир два пъти годишно на площада, който към момента съществува и през днешния ден, както и многолюден пазар всяка сряда и събота.

Фар Кале (Le phare de Calais) е издигнат през 1848 година, като заменя остарялата часовникова кула, която е употребена за фар. Тази 55-метрова кула е електрифицирана през 1883 година и автоматизирана през 1992-а. Стълбището има 271 стъпала, водещи до върха. През деня елементарно се разграничава от другите брегови фарове по белия цвят и черен фенер.

Югозападно е църквата Eglise Notre-Dame , издигната по време на британското ръководство на града. Това е може би единствената черква, издигната в британския вертикален жанр във Франция. Той съдържа детайли от фламандската, готическата, англо-норманската и турорската архитектура. Църквата е отдадена на Дева Мария и издигната под формата на кръст. В нея е сватбената церемания на някогашният френски президент Шарл де Гол и брачната половинка му Ивон Вендроуе.

На юг и против Парк Сен Пиер се намира Hotel de Ville (Кметството). Сградата му е издигната във фламандски ренесансов жанр. Една от най-забележителните забележителности на града е високата 74 м часовникова кула и кабанарията от 16 и началото на 17 век, които са предпазени от ЮНЕСКО.

Днес Кале се посещава от над 10 млн. туристи годишно. Освен че е основен транспортен възел, градът е значимо рибарско пристанище (с няколко забележтелни пазара) и място за транспортна (фериботна) връзка сред Франция и Англия, а към 3000 души към момента работят в две заводи за дантела, с която градът е прочут.

Кале се намира на 288 км на север по шосе от френската столица Париж, почти на 3 часа и 15 минути. Град Кале притегля с доста още забележителности и заслужава да се види, в който и да е сезон.

Град Кале в изкуството

През 1880 година управата на града избира Огюст Роден да сътвори скулптура, представяща жителите на Кале сега на предаването си на 3 август 1347 година след обсадата на англичаните. През 1884 година той стартира да работи над скулптурната група. " Гражданите на Кале " е приключена през 1888 година и се трансформира в една от най-известните произведения на Роден. Днес тя е точто пред кметството.

През 1836 година композиторът Гаетано Доницети написва опера, озаглавена "Обсадата на Кале ".

От другата страна на протока е Дувър (на британски: Dover, на латински: Dubris, верен правопис по разпоредбите за транскрипции Доувър ) - град в Англия, край протока Па дьо Кале, където приключва Евротунелът. Около 30 хиляди индивида живеят в най-близкото до континента обитаемо място на Острова. То е жп възел, има пристанище и фебирот, който пътува до френския Дюнкерк. В Дувър са развити корабостроителната и хартиената индустрия, градът е и морски курорт. Градът е учреден от римляните.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР