Л унна станция, ултрамодерен космически кораб, целта е Венера! Шейсет

...
Л унна станция, ултрамодерен космически кораб, целта е Венера! Шейсет
Коментари Харесай

60 г. след Гагарин Русия изостава в покоряването на Космоса

Л унна станция, ултрамодерен галактически транспортен съд, задачата е Венера! Шейсет години след галактическия полет на Юрий Гагарин Москва може да се хвали с велики проекти, само че действителността е друга и упоритостта се лимитира единствено до военни приложения, написа Виктория Логинова-Яковлева от Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Новият съветски галактически транспортен съд за многократна приложимост, за който се допуска, че може да излезе от орбитата на Земята и да размени "Союз ", е променял името си три пъти от старта на плана през 2009 година Но "Федерация ", "Орьол " и "Орльонок " в никакъв случай не полетяха.

"Целта е да се извърши първото безпилотно изстрелване през 2023 година. Започваме да тестваме макетите на галактическия транспортен съд ", сподели пред Агенция Франс Прес Александър Калери, някогашен космонавт и началник на центъра за пилотирани полети на отговарящата за плана компания, Руската галактическа корпорация "Енергия ". "Това е много нескончаем стадий ", признава той в музея, припомнящ славните дни на руското подчинение на Космоса на фона на макетите на станциите "Мир " или "Восток ", капсулата, която извежда на 12 април 1961 година Гагарин в Космоса.

Експертът Виталий Егоров изяснява тези закъснения с "технологични усложнения, западните наказания, ориентирани против съветската галактическа промишленост, и липса на финансиране ". "Докато "Союз " лети, няма остра потребност да се построи нов галактически транспортен съд ", сподели той за капсулата, която извежда космонавтите в Космоса с редовността на тактовете на метроном.

Но от 2020 година Русия загуби монопола върху полетите до Международната галактическа станция (МКС), в конкуренция с ракети и галактически кораби за многократна приложимост на "СпейсЕкс " (SpaceX), компания на Илън Мъск, наета от НАСА.

Това значи пропуснати облаги за "Роскосмос ", съветската галактическа организация, освен това в миг, когато планът за тежка ракета притежател "Ангара-A5 " също изостава. Идеята датира от 90-те години на 20-и век, само че ракетата е летяла единствено два пъти, в тестов режим, през 2014 година и 2020 година
Друг образец е модулът "Наука ", предопределен за Международната галактическа станция, чието сглобяване стартира при започване на 90-те години на 20-и век. Множеството повреди попречиха на извеждането му в орбита.
Москва в този момент възнамерява изстрелване през юли, а Александър Калери се надява в подмяна на това, че животът на станцията ще бъде продължен след 2024 година, с цел да може тази лаборатория да бъде потребна.

Тази поредност от разочарования не изненадва Дмитрий Рогозин, националистическият и антизападен началник на "Роскосмос ". Ако имаме вяра на думите му, "Роскосмос " е в положение да върне мостри от Венера и да изобрети ракета, която може да направи 100 курса от Земята към Космоса и назад.

Военни астероиди

"Рогозин дава обещание на Владимир Путин да стигне до Луната, Марс или Венера, само че всичките му обещания са за 30-те години на 21-ви век, когато нито един от двамата няма да бъде на власт ", споделя някогашен чиновник на "Роскосмос ", при изискване да остане неизвестен.

За наблюдаващите действителността е, че няма никакви упоритости за научни планове. "За Кремъл приоритет са военните планове, по-конкретно, създаването на бойни ракети ", споделя галактическият специалист Вадим Лукашевич.

Владимир Путин хвали също при всяка опция хиперзвуковите си ракети, които могат да ударят врага, по думите му, като "метеорити ".
Напрежението сред Русия и Съединени американски щати също спъва галактическото съдействие, което съществува от десетилетия. Директорът на "Роскосмос " стана обект на западни наказания и през февруари Москва отхвърли да издаде виза на представител на НАСА.

Руснаците също са отказали да вземат участие в интернационалния план за лунна станция "Гейтуей " (Gateway), управителен от Съединени американски щати, чиито първи модули ще бъдат изстреляни през 2024 година Вместо това Русия и Китай оповестиха през март съперничеща стратегия, без да разкрият графика и бюджета ѝ.

Междувременно, година след година ресурсите на "Роскосмос " понижават. Обявеното през август 2020 година последно редуциране от 150 милиарда рубли съставлява повече от 10 % от бюджета от 1,406 трилиона рубли (15,65 милиарда евро), плануван за десетилетния интервал 2016-2025 година
За разлика от Съединени американски щати, "Роскосмос " е внимателен към публично-частните партньорства, от вида НАСА - "СпейсЕкс " (NASA-SpaceX), опасявайки се, че други ще получат "бюджети и държавни контракти ", счита специалистът Виталий Егоров.

Към това се прибавя и корупцията. Загубите, повредите и закъсненията могат също да се обяснят с заграбване на милиарди рубли. "Едва ли има останала галактическа компания, чиито чиновници да не са уволнявани или задържани. Днес секторът се ръководи от новодошли, без обучение в региона на галактическите технологии ", отбелязва със страдание някогашният чиновник на "Роскосмос ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР