l 3 млн. и половина поставени дози у нас за

...
l 3 млн. и половина поставени дози у нас за
Коментари Харесай

Омикрон доминира за 14 дни след Ивановден, пета вълна ни удря преди края на 4-ата

l 3 млн. и половина сложени дози у нас за година имунизация, оставаме последни в Европа

l Расте общата заболеваемост, а в обособени области с 15-20% се нараснали случаите за седмица
Любомира Николаева
l Вирусолог: Бустерът да се бие само 3 месеца след втората доза
Николай Витанов
Януарски пик поради омикрон и влизане в пета вълна, преди да е спаднала дефинитивно четвъртата - това предвиждат специалистите.

Само за две седмици новият вид ще стане доминантен и в България, като това ще се случи към 20 януари, счита математикът Николай Витанов. По думите му омикрон към този момент е тук, само че няма да скапе празниците ни. Най-вероятно ще бъде публично засечен по Ивановден. При този вариант вероятността човек да се болести е 4 на 1000, до момента в който настоящата е 1,5 на 1000, изясни професорът пред Нова тв.

Положителната прогноза на Витанов е, че макар многото инфектирани няма да има толкоз тежки случаи. Нямало да има и доста смъртни случаи, както и натоварени интензивни отделения в лечебните заведения. Такъв е опитът на другите страни.

“Очаква се смъртността да е няколко пъти по-ниска. При 5000 случая се чака 50-60 смъртни случая, т.е. най-вече 1% ”, пресметна той.

Бизнесът обаче ще усети вълната, тъй като доста чиновници ще са заболели. Затова хората би трябвало да се пазят с отдалеченост, маски, стерилизация, имунизация, моли математикът от Българска академия на науките.

Първите удари на петата вълна ще изпитат персоналните лекари, те ще са и основните герои в нея, съобщи още проф. Витанов. Иначе не очаквал трагичен поврат на болестта до края на януари.

Не толкоз оптимистична обаче е прогнозата на доцент Любомира Николаева - Гломб. Според вирусоложката ще има тежка вълна от омикрон с доста инфектирани и тежки случаи. Припомни, че се чака удвояване на случаите за 2-3 дни до края на януари - по този начин се случи в Италия, Англия, Южна Африка и Франция.

“Ще имаме един високозаразен вид с тежко протичане и един още по-заразен, при който капацитетът да болести белия дроб е малко по-нисък ”, изясни доцент Гломб.

И тя счита, че най-вероятно омикрон към този момент е в България, само че е прикрит при хора с малко контакти

Той ще бъде видян по нарастването на броя положителни проби.

По думите ѝ бустерната ваксина дава 90% отбрана против новия вариант. Той преодолявал имунната отбрана от зараза и имунизация, само че бустерната доза възвръщала загатна на организма за инфекцията.

Според доцент Гломб би трябвало да се понижи интервалът за слагане на трета доза на 3 месеца след втората. Преди появяването на омикрона специалистите поучаваха да се изчака шест месеца, сега това условие е годно у нас.

Заради омикрона четвъртата и петата вълна в България ще се слеят, предвижда пък имунологът Цветелина Великова.

Според нея след празниците ще има нов пик поради подценяването на новия вид. Нарастването на случаите и влизането непосредствено в петата вълна тя също вижда в средата на януари

Д-р Великова подсети, че имунизираните, които се срещат с родственици по празниците, имат доста по-нисък риск от заразяване. Тя предизвести пред БНР, че подценяването на омикрона поради данните, че е по-заразен, само че по-малко гибелен може да донесе подправено утешение у някои и да ги откаже от имунизиране. Заради това може да се окажем още веднъж с огромен брой инфектирани, които да изкарат тежко заболяването и надлежно процентът жертви отново да е доста огромен, а лечебните заведения - претъпкани.

Точно една година след началото на имунизационната акция у нас България остава последна в Европа. 30% са приключилите имунизационния си цикъл.

Това значи, че са близо 1 900 000 души, а общият брой на поставените дози е 3 655 362 съгласно данните в единния информативен портал.

С бустерна доза са едвам 251 961 българи

В Европейския съюз над 78% от възрастните са имунизирани през миналата година, написа шефката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен в туитър.

От предходната седмица у нас към този момент се слагат ваксини против Коронавирус и на деца над 5 година, като първите 10 дози бяха направени във Велико Търново. Засега обаче ползата към педиатричните ваксини не е огромен.

На този декор междинната заболевамост у нас постепенно се повишава и още веднъж наближава 300 души на 100 хиляди население. По данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания от последния работен ден - 23 декември, тя е била 297 на 100 хиляди население. 13 области са в алената зона на коронавирус картата у нас. Вчера Видин още веднъж влезе в нея, откакто единствено три дни преди този момент - на 24 декември, излезе.

В жълтата зона са 12 области. Прави усещане внезапното повишаване на новите случаи в обособени области на седмична база, регистрирано към 27 декември. В Силистра то е с 20%, в Разград - с близо 16, в столицата - с 13, а във Велико Търново - с 11,5 на 100.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР