КЗК се загледа по-внимателно в експанзията на VivacomПреди година и

...
КЗК се загледа по-внимателно в експанзията на VivacomПреди година и
Коментари Харесай

Вечерни новини: Експанзията на Vivacom смути КЗК; Инфлацията – като през 1998 г.

КЗК се загледа по-внимателно в експанзията на Vivacom
Преди година и половина „ БТК “ ЕАД, която оперира под марката Vivacom, даде старт на поредност от придобивания на по-малки районни компании в България. Почти всички от тях получиха зелена светлина от антимонополния орган, който не видя капацитет за задушаване на конкуренцията. Един от другите два огромни телекома обаче – Yettel (тогава към момента Telenor) – публично изрази терзанията си за заплахата от пазарна централизация и апелира решенията на Комисията за защита на конкуренцията.
Инфлацията в България се форсира – към този момент приближава 19%
Годишната инфлация в България през септември затвърждава 24-годишния си връх и доближава 18.7%. На сходно равнище растежът на цените на дребно е бил през 1998 година – след укротяването на хиперинфлацията в страната. Данните на Националния статистически институт демонстрират, че рекордното за последния четвърт век покачване на цените е движено от доста по-скъпата сила и някои от главните артикули за семействата.
Скоро няма да има кой да доставя артикули до магазините в Европа
Европа има проблем с веригата на доставки, който се усещаше още преди пандемията. Липсата на фрагменти в транспортния отрасъл е съществено тестване, което след здравната рецесия се изостри още повече. През последните няколко месеца обстановката ескалира, като даже засегна и авиационния бранш. Така може да се стигне досега, в който да няма кой да доставя даже питателните артикули в магазините.
Чужденците към този момент могат да аплайват за българска Стартъп виза
Чуждестранни бизнесмени от трети страни към този момент могат да аплайват за издаване на българска Стартъп виза. След като при започване на този месец Министерският съвет утвърди специфична разпоредба за това, в този момент тя бе оповестена в Държавен вестник. Насърчителната мярка е ориентирана към високотехнологични и новаторски компании.
Малките и междинни компании имат достъп до още 31 млн. лева по Плана за възобновяване
Българският бизнес към този момент може да кандидатства по втора стратегия по Плана за възобновяване и резистентност. Тя е ориентирана към решения за осведомителните и информационни технологии и киберсигурност. Бюджетът на програмата е 30.6 млн. лева. и българските компании ще могат да употребяват парите за укрепване на системите си за сигурност.
BP се контракти за най-голямото придобиване на компания за биогаз в историята
BP ще купи основания в Съединени американски щати производител на възобновим природен газ (RNG или още биогаз) Archaea Energy Inc в договорка за към 4.1 милиарда $, оповестиха фирмите в понеделник. Новината идва на фона на устрема на английската енергийна компания да разшири бизнеса си с различни горива.
Британските пазари скочиха след данъчния поврат на държавното управление
Британските държавни облигации, валутата и акциите на локалните компании се покачиха в понеделник, откакто новият министър на финансите Джеръми Хънт анулира елементи от проекта за стопански напредък на премиера Лиз Тръс. Канцлерът сподели, че данъчните промени ще донесат в хазната в допълнение 32 милиарда паунда (36 милиарда долара) годишно.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР