(КЗД) препоръчва на здравния министър да преразгледа и прецизира заповедта

...
(КЗД) препоръчва на здравния министър да преразгледа и прецизира заповедта
Коментари Харесай

КЗД препоръчва на Стойчо Кацаров да преразгледа заповедта си за мерките

(КЗД) предлага на здравния министър " да преразгледа и уточни заповедта си за условие на оптимално, за обгръщане на всички или съвсем всички групи жители или обстановки ".

Комисията също по този начин обръща внимание на работодателите от сферите, отвън посочените в заповедта, да не лимитират правото на труд посредством въвеждане на ограничения, които не са обективно оправдани и надвишават нужното за реализиране на задачата и могат да доведат до дискриминация и до накърняване на съществени права на жителите.

В свое мнение КЗД твърди, че ще " прегледа всяко съответно недоволство за нарушаване на антидискриминационното законодателство, с което е сезирана. "

Ето цялостния текст на мнението:

" Във връзка с полемиката в обществото по отношение на използването на Заповед РД-01-856/ 19.10.2021 година на министъра на опазването на здравето и за недопускането на дискриминация Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) показва следната кардинална позиция.

Създалата се обстановка в страната слага провокации, както пред жителите, по този начин и пред институциите. Налагането на ограничения от министъра на опазването на здравето, отразени в Заповед РД-01-856/ 19.10.2021 година, слагат ограничавания, които безспорно целят опазване на живота и здравето на жителите на територията на Република България.

Защитата на публичното здраве като национална идея в действителност е детерминирана от подхванатите ограничения на страната за самостоятелната отбрана на живота и здравето на всеки жител. Правото на живот е главно и неотменимо право, като е възможно в някой случаи отбраната му да изисква ограничението на други права. Това събитие обаче не трансформира условието, че ограниченията следва да бъдат само нужните за ограничение или попречване на нежеланите резултати.

Безспорна е нуждата от приемане на съответни ограничения при съществуване на опасност, застрашаваща живота и здравето на жителите, като тези ограничения следва да са пропорционални с оглед преследваната цел. Принципът на пропорция и съпътстващите го ограничения би трябвало да намерят своето приложение към обособените групи лица, ползващи се с съответни, присъщи за групата характерни потребности (напр.: противопоказания за имунизиране, открито преболедуване по различен от признатия със заповедта способ, съществуване на антитела без записано заболяване на лицето, лицето да в развой на имунизационен курс и др.)

КЗД акцентира, че с цел да се избегне дискриминация на тези, които не са имунизирани, и заради посочените нагоре аргументи, страната в лицето на способените органи следва да подсигурява универсални, налични, навременни и щадящи ограничения, които да не провокират особена тежест за жителите както от финансово или обществено, по този начин и от времево или друго естество, друго от елементарните ограничавания, които жителите търпят в всекидневието си при основаната конюнктура.

Непропорционалното и нееднакво отнасяне на всички лица, без значение от здравния, имунизационния или какъвто и да било различен статус, посредством въвеждане на условието за съществуване на „ зелен документ “, следва да бъде съобразено с правилото на пропорция, като ограниченията бъдат навременни, публично нужни и обществено оправдани.

Припомняме, че Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2021 година по отношение на рамката за издаването, инспекцията и приемането на оперативно съвместими документи за имунизация против, направено проучване за и преболедуване на COVID-19 (Цифров Коронавирус документ на ЕС) за улеснение на свободното придвижване по време на пандемията от COVID-19, зачита главните права и съблюдава правилата, приети по-специално в Хартата на главните права на Европейския съюз („ Хартата “), в това число правото на ценене на персоналния и фамилния живот, правото на отбрана на персоналните данни, правото на тъждество пред закона и недискриминацията, свободата на придвижване и правото на ефикасни правни средства за отбрана. Когато ползват регламента, страните членки би трябвало да се преценяват с Хартата.

В регламента се подчертава на нуждата от попречване на директната или непряката дискриминация против лица, които не са имунизирани, да вземем за пример заради медицински аргументи, заради това, че не са част от целевата група, за която понастоящем се ползва или се позволява имунизацията против COVID-19, да вземем за пример деца, или тъй като към момента не са имали опция да бъдат имунизирани, или са предпочели да не се имунизират.

Поради това непритежаването на документ за преболедуване или притежаването на документ за имунизация, в който се показва ваксина против COVID-19, не следва да е авансово изискване за ограничение повече от нужното на достъпа до услуги, свободното придвижване, практикуване правото на труд и други права, предпазени от закон.

На национално равнище отбраната на главните права на жителите е уредена в Конституцията на Република България, според която се подсигуряват животът, достолепието и правата на личността и се основават условия за свободно развиване на индивида и на гражданското общество.

Равното присъединяване в публичния живот е обезпечено и в Закона за отбрана от дискриминация (ЗЗДискр.). Законът подсигурява недопускането на директна или непряка дискриминация против жители на територията на страната по признаци, неизчерпателно изброени в нормата на член 4 от ЗЗДискр.

В тази връзка и с оглед своите пълномощия, регламентирани в член 47 от ЗЗДискр., Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД):

ОБРЪЩА внимание и ПРЕПОРЪЧВА да се съблюдават антидискриминационното законодателство и правилото на равно отнасяне.

При практикуване на пълномощията си министърът на опазването на здравето следва да съблюдава условието, че издаването на документи не следва да води до дискриминация, учредена на притежаването на съответна категория документ, какъвто е и смисъла на Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2021 година
 Иван Костов: Опашките за ваксини са израз на принудата Иван Костов: Опашките за ваксини са израз на принудата
Опашките пред имунизационните пунктове през последните дни са израз на " принудата, която условието за документ оказва върху поведен...

Еднаквото отнасяне на другите случаи би могло да съставлява нарушаване на правилото на равното отнасяне.

КЗД предлага на министъра на опазването на здравето да преразгледа и уточни заповедта си оптимално, за обгръщане на всички или съвсем всички групи жители или обстановки.

Комисията обръща внимание на работодателите от сферите, отвън посочените в заповедта, да не лимитират правото на труд посредством въвеждане на ограничения, които не са обективно оправдани и надвишават нужното за реализиране на задачата.

Изложеното мнение съставлява кардинална позиция, която не лимитира КЗД да прегледа всяко съответно недоволство за нарушаване на антидискриминационното законодателство, с което е сезирана.

Становището е признато от деветчленния състав на Комисията за отбрана от дискриминация. "
 Кокалов: Зелените документи – пътят към пъкъла с положителни планове е застлан Кокалов: Зелените документи – пътят към пъкъла с положителни планове е застлан
Гледайки всичко, което се случва е някакъв призрачен сън. Това съобщи вицепрезидентът на КНСБ и сегашен член на Надзорния съвет на НЗОК доктор Ива...

Припомняме, че през вчерашния ден потърси мнението на правист във връзка със мнението на за новите ограничения. 

Според мнението на КЗЛД : Към сегашния миг националното ни законодателство не регламентира разширеното потребление на персонални данни от Цифровия Коронавирус документ на Европейски Съюз за цели, разнообразни от улеснението на правото на свободно придвижване в Съюза по време на пандемията от COVID-19 и единствено в границите на избрания от Регламент (ЕС) 2021/953 период. Въпреки това и с оглед нуждата от съблюдаване на заповедите на министъра на опазването на здравето, с които се вкарват противоепидемични ограничения, админите на персонални данни могат да обработват агрегирани (обобщени) данни за имунизационния статус на лицата, които да ги подкрепят при осъществяване на оценката на риска при обезпечаването на здравословни и безвредни условия на труд. Единствената правна опция за админите, отвън посочената в параграф втори, да обезпечат баланс при осъществяването, както на заповедите на министъра на опазването на здравето, по този начин и на законодателството за отбрана на персоналните данни, е да правят инспекция на Цифровия Коронавирус документ на Европейски Съюз, без да съхраняват резултатите от нея.Тези дейности могат да се извършат единствено при непринудено показване на документа, а неналичието на такова показване не може да се употребява за ограничение на правата и свободите на физическите лица.

Ето и мнението на юрист Кристиян Иванов, юридически специалист от Адвокатско сдружение „ Димитров, Петров и Ко:

" Становището на КЗЛД цели да обезпечи баланс при осъществяването, както на заповедите на министъра на опазването на здравето, по този начин и на законодателството за отбрана на персоналните данни. Предоставя се опция работодателите да събират единствено агрегирана (обобщена) информация по отношение на имунизационния статус на чиновниците си, която да ги подкрепя при обезпечаването на здравословни и безвредни условия на труд (например информация, че даден % от чиновниците са ваксинирани). Обобщените данни не би трябвало да разрешават свързването на информация за здравето с обособени лица. Като образец за закономерен метод при събиране на такава информация КЗЛД дава потреблението на анонимни и доброволни анкети. Предоставена е и втора опция – да се правят инспекции на цифровия Коронавирус документ на Европейски Съюз, без да се съхраняват резултатите от тях. Тези дейности могат да се извършат единствено при непринудено показване на документа, а неналичието на такова показване не може да се употребява за ограничение на правата и свободите на физическите лица. Становището на КЗЛД обаче е от 6-ти октомври, а смяната на регулацията в тази област е извънредно динамична. В тази връзка, новата заповед на здравния министър от тази седмица дава мотив да се смята, че пълномощията на работодателите в тази област следва доста да се разширят. По-специално, в избрани случаи задължените по последната заповед субекти следва да могат да изискват даването на избрана информация по отношение на ваксинационен/здравен статус от своите чиновници, клиенти, гости и така нататък, с цел да спазят условията на заповедта. На този стадий не ясно по какъв начин заповедта ще бъде интерпретирана в подтекста на мнението. Не е изключено скоро Комисията да излезе и с нови уточнения "

Още по тематиката четете!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР